ZWIJNDRECHT – Een voormalige international van Kaapverdië kwam er vanmiddag op sportpark Bakestein aan te pas om EBOH met een nederlaag huiswaarts te sturen. ZBC’97 triomfeerde mede dankzij twee treffers en en een geforceerde strafschop van Rui Monteiro met 5-3 en zette zo EBOH op afstand in 3C. De Zwijndrechtse promovendus continueerde de status van runner-up, voor EBOH rest voorlopig een plek in de middenmoot. (Foto: Michel Sterrenberg)

ZBC – EBOH was het schoolvoorbeeld van een derby die van alles in zich had: onverwachte wendingen, misverstanden, prachtige en vooral veel treffers en gelukkige en teleurgestelde hoofdrolspelers. De Zwijndrechtse promovendus beleefde een fijne middag, neutrale toeschouwers hadden ook niets te klagen, maar voor EBOH, dat wegglijdt naar de middenmoot door het verlies, restte een kater. “Een onnodige nederlaag”, vond EBOH-trainer Marco ten Braak. “In de eerste helft gaven we twee doelpunten weg, omdat we in ons strafschopgebied op tien meter stonden te dekken. We grepen bij ZBC bij de strot, maar lieten het twee keer afweten, waardoor het 2-2 bij de rust was in plaats van 5-2 voor ons. In de tweede helft kwamen we slecht uit de kleedkamer. We zijn wereldkampioen naar anderen wijzen, maar de reden voor deze nederlaag moeten we bij ons zelf zoeken.”

Drukke middag

Ten Braak had een drukke middag waar het ging om inspelen op de gebeurtenissen. Vroeg in deel één viel Melvin Boer uit met een kuitblessure, maar met zijn vervanger Remi Holster ging het alleen maar beter lopen. Holster ging in de spits spelen, Mo Salman (vorige week goed voor vier treffers) zakte een linie en EBOH kreeg de overhand. Toch nam ZBC de leiding via de 36-jarige Rui Monteiro na weifelend ingrijpen van de Dordtse verdediging: 1-0. Een prachtige lob van Holster, 1-1, en een van richting veranderde inzet van Salman, 1-2, brachtten EBOH aan de goede kant van de score. Omdat de Zwijndrechtse doelman Eric Sprokkereef met twee katachtige reflexen verder onheil voorkwam, bleef de schade voor ZBC beperkt. Sprokkereef begon in de voorbereiding als tweede doelman, maar blessureleed van eerste man Remco Vos (tegen EBOH fungeerde hij als grensrechter) betekende promotie. Het was één van de vele verhalen in kantlijn van de aantrekkelijke derby, die een 2-2 ruststand meekreeg, omdat een mislukte voorzet van Jan-Kees Schouten uit een ogenschijnlijke onmogelijke hoek in het Dordtse doel plofte: 2-2.

Veldspeler in doel

In deel twee toonde Monteiro zijn klasse, toen de voormalige prof van FC Dordrecht en Sparta ZBC op voorsprong bracht. Arbiter Verreijt negeerde daarbij terecht de Dordtse grensrechter Jeffrey Heijdeman. Na een uur viel de beslissing toen Marlon Huijser ongelukkig Monteiro ten val bracht. Strafschop voor ZBC en een rode kaart voor Huijser. “Marlon gleed uit, raakte Monteiro en ontnam hem een scoringskans. Dan is het rood. Regels zijn regels”, stelde Ten Braak, die zijn reservedoelman Donny van der Laars niet kon inbrengen. “Ik had net een minuut eerder voor de derde keer gewisseld”, verzuchtte hij. Veldspeler Jordi van Dyck nam noodgedwongen plaats tussen de palen, dook bij de penalty nog naar de goede hoek, maar de vierde Zwijndrechtse treffer en daarmee de besissing was een feit. ZBC kreeg volop ruimte, liet zien dat het een aanwinst is voor de derde klasse, maar verzuimde meer dan één treffer te maken. De grillige en snelle linksbuiten Eddy Martins zorgde voor dat wapenfeit: 5-2. In de slotfase legde Ricardo van Yperen de eindcijfers vast: 5-2.
EBOH ontvangt komende zaterdag GSC/ODS, ZBC gaat op visite op lijstaanvoerder Papendrecht dat de eerste punten kmorste (1-0 tegen Ameide). In geval van een Zwijndrechtse zege komt de formatie van de succesvolle Dordtse trainer Jaijant Mangroe op gelijke hoogte met Papendrecht.