DORDRECHT – Bij een atletiekwedstrijd in Luik heeft polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar uit Dordrecht woensdag de limiet gehaald voor het WK in Qatar, eind september. Hij won de wedstrijd door een hoogte van 5,71 meter te bedwingen, wat precies de limiet was voor deelname aan de wereldtitelstrijd. Houder van het Nederlands record Menno Vloon (5,85) eindigde in Luik als tweede achter Koppelaar. (Foto: Rutger Koppelaar/Facebook)

De 5.71 betekent voor de 26-jarige Dordtenaar een verbetering van zijn PR met 1 centimeter. “Er is dit jaar veel veranderd”, vertelt hij. “Ik ben overgestapt van mijn atletiekvereniging in Zoetermeer naar Sportcentrum Papendal. En dat voelt goed. Ik heb een nieuwe trainer en voel dat ik beter word en fysiek sterker.” Koppelaar beoefent deze sport al sinds zijn tiende en denkt dat er nog meer groei mogelijk is. “Een polsstokhoogspringer is rond zijn dertigste vaak op zijn sportieve hoogtepunt.”

Olympische Spelen

Die groei is ook nodig, wil de Dordtenaar een ticket bemachtigen voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Daarvoor zal hij minimaal over 5,80 meter moeten springen. Koppelaar zelf denkt dat het moet kunnen lukken, die 9 centimeter.