DORDRECHT – Na drie jaar uitstel is het eindelijk zover: de jubilerende 135-jarige Schaakclub Dordrecht gaat voor een serieus potje schaak naar Varna. De Dordtse schakers spelen dan, in het kader van de stedenband Dordrecht-Varna, een vriendschappelijk duel tegen de Schaakclubs Varna.

Na eerdere bezoeken aan zustersteden Recklinghausen (2015) en Hastings (2018) was drie jaar geleden alles rond voor een Bulgaars bezoek, toen het land door corona in lockdown ging. Vliegen was onmogelijk en geschaakt werd er twee jaar lang alleen maar online. Gedurende die tijd lagen de tickets letterlijk klaar en stonden de spelers te trappelen om naar Varna te kunnen. Dat gaat aanstaande zaterdag nu eindelijk gebeuren als de groep (zeventien man sterk) op het vliegtuig stapt.

In samenwerking met de gemeente Varna en de Stichting Stedenband Dordrecht-Varna is een leuk programma samengesteld met onder andere een bezoek aan het archeologische museum, kathedraal en het historisch stadcentrum. Na een rustige avond en een gezonde slaap vindt op zondag het duel plaats in de ‘Yunashki salon Varna’. Wie denkt dat zo’n wedstrijd een saaie bedoening is, zal versteld staan. Na een indeling op grond van hun ‘Elorating’ worden zeventien duels gespeeld waarbij een keer met wit en een keer met zwart gespeeld wordt. Wie er wint is niet belangrijk, maar er wordt wel gehoopt op spannende wedstrijden. De speler met de hoogste rating in Dordrecht is Mark Timmermans met 2404 punten. Hij is ook internationaal meester. De hoogst geklasseerde speler van Varna is Kiril Georgiev (ooit een wereldtopper). Schaakclub Dordrecht hoopt dat hij erbij zal zijn, maar dat is nog niet zeker. Meer info op www.schaakclub-dordrecht.nl en op www.dordrechtvarna.nl.