Sport

reageer als eerstzo 21 jan 2018

Stadspolderjongeren organiseren Cruyff Court-evenement  

DORDRECHT – Vier meiden en vier jongens zijn iedere dinsdagmiddag bezig met de voorbereidingen voor het Cruyff Courts 6 vs 6 voorronde dat op woensdag 28 februari plaats vindt op de Cruyff Court van Stadspolders aan het Selma Lagerlöf-erf. Tim Verbaas van Dordt Sport coacht de jongeren sinds een aantal weken in een klaslokaal van de Geert Grooteschool, zodat ze de nieuwe Cruyff Courts Heroes worden. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Tim: “Afgelopen herfst zijn we een aantal keren aanwezig geweest op de twee Cruyff Courts in Dordrecht. Tijdens het voetballen hebben we verschillende jongeren gevraagd of ze interesse hebben in het organiseren van het Courts 6 vs 6 evenement. Dit jaar waren er de meeste jongeren in Stadspolders actief en daar kregen we ook de meeste respons. Voor de jongeren, die allemaal op de middelbare school zitten en tussen de 15 en 18 jaar oud zijn, is het organiseren van een evenement iets dat goed staat op hun CV. Het is een investering in jezelf om mee te doen als Cruyff Court Hero.”

Leerzaam

“Van de voorgaande editie weten we dat de jongeren die hier aan meedoen na het evenement sterker in hun schoenen staan en in staat zijn om nieuwe uitdagingen aan te pakken. In veel andere steden zet de gemeente een professionele begeleider op het 6 vs 6 op de Cruyff Courts. Hier heeft de gemeente voor deze aanpak gekozen en dat is eigenlijk een win-winsituatie, omdat de organiserende jongeren een soort ambassadeurs in de wijk worden.” Het coachingstraject begint Tim met de veertien regels van Johan Cruyff, waarbij onder andere gesproken wordt over respect, verantwoordelijkheid, sociale betrokkenheid en initiatief. De jongeren bespreken deze thema’s met elkaar en kiezen een aantal als belangrijkste. Tim: “Vaak zijn dat dezelfde regels die de jongeren het belangrijkste vinden. Wel grappig dat dit jaar op tijd zijn een belangrijk punt is terwijl de Cruyff Court Heros in Wielwijk dat vorig jaar helemaal niet zo belangrijk vonden.”

Event en side events

Inmiddels zijn de jongeren drukdoende met het evenement zelf. “De taken zijn verdeeld. De één houdt zich bezig met een wedstrijdschema, de andere met financiën en weer een ander met side events. Er moet reclame gemaakt worden en het lijkt mij verstandig als ze ook een plan B bedenken voor als het weer tegen zit,” aldus Tim. Cruyff Courts 6 vs 6 is een internationaal kampioenschap. Tijdens Cruyff Courts 6 vs 6 staat het thema respect centraal. Alle deelnemers geven door middel van het tekenen van de respectvlag aan elkaar te respecteren, zowel op als naast het veld. Een team bestaat uit minimaal zes, maximaal tien spelers en wordt begeleid door een coach die minimaal 21 jaar is. Jongens en meisjes spelen een aparte competitie.

Opgeven

Er gaan twee jongens -en twee meisjesteams door: een jongens -en meisjesteam dat gewonnen heeft en een jongens- en meisjesteam dat de respect award gewonnen heeft. De vier winnende teams gaan direct door naar de kwartfinale in een stad buiten Dordrecht. De voorronde is op woensdag 28 februari tijdens de voorjaarsvakantie en bedoeld voor kinderen van ongeveer 11 en 12 jaar. Kinderen die in groep 7 of 8 zitten en kampioen van Cruyff Courts 6 vs 6 willen worden in Dordrecht, kunnen zich opgeven met minimaal zes vrienden of vriendinnen. Voor meer informatie en opgeven www.dordtsport.nl.

Geef een reactie