DORDRECHT – Tennis- en padelvereniging CC bestaat een eeuw. Een rondje over het park aan de Schenkeldijk maakt duidelijk dat de honderdjarige nog springlevend is. Er wordt volop gewerkt door de leden aan het klaar maken van het park voor de start van de competities, maar ook voor de viering van jubileum; onderhoud van het groen en de banen, uitbreiding van opslagruimtes en aankleding van het park. En ondertussen wordt er natuurlijk getennist en gepadeld.

In 1922 waren er naast de banen van DLTC in Dordrecht ook twee tennisbanen op de Staart en drie aan de Korte Scheidingsweg, eigendom van de firma J.B. Overwijn. In de zomer van 1922 werden op het complex aan de Scheidingsweg veel onderlinge wedstrijden gespeeld tussen leden van de verschillende clubs. Met zoveel enthousiasme dat het idee werd geopperd om dit meerdere keren in het seizoen te organiseren. Een van de deelnemers aan deze competitie, de heer van Couwelaar, ontwikkelde aan de hand hiervan een plan. Het oprichten van een ‘Competitie Club’, waarbij men een lidmaatschap aanging bij CC naast het lidmaatschap van de eigen vereniging,. Omdat men gedurende het hele tennisseizoen wedstrijden wilden kunnen spelen werd gedacht aan een eigen terrein en een eigen bestuur voor deze Competitie Club. Dit plan werd gepresenteerd in een vergadering in oktober 1922. De vergadering sloot met het kiezen van een bestuur: CC was opgericht.

Reeweg
In 1927 werd, doordat het terrein met de tennisbanen nodig was voor woningbouw (de geschiedenis herhaalt zich), uitgeweken naar het sportcomplex aan de Reeweg, waarop tribunes, een paardenbaan en -stallen en voetbalvelden aanwezig waren. In 1931 kwamen er drie tennisbanen bij. In 1941 zagen door de oorlog steeds meer seniorleden zich genoodzaakt hun lidmaatschap bij CC op te zeggen. Het zwaartepunt van de vereniging kwam daardoor bij de juniorentak te liggen, waardoor het voortbestaan van de vereniging gewaarborgd werd. En er ontstond het idee voor een eigen clubhuis, dat in 1946 gerealiseerd kon worden. De belangstelling voor tennis was na de oorlog enorm toegenomen. Doordat de competitieteams veel trainingsuren moesten maken, kon CC niet alle recreatiespelers voldoende speeltijd bieden. Ook de andere sportverenigingen op het sportpark wilden uitbreiden, waardoor CC geen mogelijkheid had daar meer banen te creëren. Er was dus nog maar één oplossing: op zoek gaan naar weer een andere locatie.

Schenkeldijk
In december 1973 deelde de gemeente Dordrecht mee dat door de aanleg van de rondweg het behoud van tennisbanen op de Sportpark Reeweg niet meer mogelijk was. Een mogelijkheid diende zich aan om tennisbanen te realiseren op het sportcomplex aan de Schenkeldijk en mede omdat CC bereid was zelf de banen aan te leggen en te onderhouden, ging de gemeente akkoord met de aangeleverde plannen hiervoor. Sindsdien is het CC-park aan de Schenkeldijk steeds opnieuw aangepast aan de behoeftes van de leden: wat betreft de banen (verandering van ondergrond) en wat betreft het clubhuis. Inmiddels heeft de club ruim 800 leden in de leeftijd van 6 tot en met 92 jaar. Door de jaren heen heeft CC bewezen dat regeren vooruitzien is, vorig jaar nog door het aanleggen van twee padelbanen voor deze steeds populairder wordende sport.

Open dag
En dan nu 2022. Het honderdjarig jubileum wordt gevierd met tal van extra activiteiten en de uitgave van een jubileummagazine. Voor wie eens een kijkje wil nemen bij de jubilerende, zeer actieve, gezellige club is altijd van harte welkom. De open dag met tennis- en padeltoernooi en clinics op zaterdag 2 april is ook een mooie gelegenheid voor een kennismaking.
Meer weten? Kijk op www.tennisverenigingcc.nl of de Facebookpagina van CC.