DORDRECHT – Sportief gezien valt er dit seizoen bij FC Dordrecht, ondanks vaak prima verzorgd voetbal, weinig te juichen. Vanaf de bijvelden op de Krommedijk komen echter wel positieve berichten. De acht jaar geleden ingezette professionalisering van de jeugdafdeling begint zijn vruchten af te werpen, vertelt oud-prof en manager van de jeugdopleiding Peter Drijver.

Steeds meer eigen kweek stroomt door naar de selectie. Tegen De Graafschap stonden er vrijdag vier in de basiself, andere spelers (onder meer Kastaneer en Fernandes) zetten hun carrières voort bij andere bvo’s en voor het eerst sinds lange tijd zijn twee Dordtse jeugdspelers geselecteerd voor het Nederlands elftal onder 16 (Ramon Hendriks) en onder 14 (Jordi Altena).

Core stability
“Acht jaar geleden zijn Marco (Boogers, red.) en ik gaan zitten”, vertelt Drijver. “We hebben nieuw beleid op papier gezet en zijn stapje voor stapje gaan professionaliseren. Dat zit hem in de wijze van trainen, maar ook in heel veel zaken er omheen. Bij het trainen is ‘core stability’ een belangrijk begrip geworden. We meten de belastbaarheid van het lichaam. Patricia Maasland, ook fysiotherapeut van het eerste, test op stabiliteit, kracht en wendbaarheid. Als een jongen in een groeispurt zit, moet je daar bijvoorbeeld rekening mee houden. Het is vaak bizar welke vorderingen je ziet, als je na drie maanden weer test.”

WK´74
Ook aan de ‘randzaken’ wordt veel meer aandacht besteed, vervolgt Drijver. “Diëtiste Anne Marleen Vliegenthart geeft voedingsadviezen voor topsporters en de jongens krijgen mentale begeleiding. Ze moeten de juiste mindset voor topsport krijgen. Ook ouders worden daarin betrokken. Als één van die gastjes dreigt te ontsporen, doen we er alles aan om hem op het goede spoor te houden. Daar besteden we echt veel tijd aan. We helpen ze niet alleen sportief vooruit, maar ook persoonlijk. En voorop staat dat het op school goed blijft gaan. Als de prestaties daar eronder gaan lijden, houdt het hier voor ze op.” Als oud-prof praat Drijver uit ervaring tegen ‘die gassies’. Begin jaren zeventig speelde hij bij Sparta en Willem II. Hij speelde ook bij Jong Oranje toen hij door een ernstige achillespeesblessure moest stoppen. “Ik heb huilend naar het WK van ’74 gekeken. Ik had er bij kunnen zijn. Maar goed, ik heb alles meegemaakt, over de hele wereld gespeeld, in de Europa Cup. Ik weet hoe je om moet gaan met druk. Maar wat ik de jongens vooral meegeef, is dat ze er van moeten genieten. Er is niets mooier dan je brood verdienen met voetballen.”

Ziel en zaligheid
Op de Krommedijk begint alles bij de scouts. Zij staan ieder weekend langs de regionale velden om de ‘ruwe diamanten’ te ontdekken. Drijver: “Ze komen vervolgens eerst een woensdag of vier meetrainen in onze voetbalschool. Als we denken dat ze goed genoeg zijn, komen ze in één van de jeugdteams.” Dat zijn er vier: Onder 19, 17, 15 en 14. Die trainen respectievelijk vijf, vier en drie keer per week en spelen zaterdag een (nationale) competitiewedstrijd. Een groep van zo’n tachtig jongens dus, waarin voortdurend wordt ‘doorgeselecteerd’ en weer nieuwe aanwas komt. “Zonder scouts ben je nergens”, stelt Drijver. “En ze doen het allemaal vrijwillig. Bij de jeugdopleiding zijn 41 mensen betrokken. Het overgrote deel doet het vrijwillig, puur uit liefde voor de club en voor die ventjes. Ik werk hier nu zestien jaar en heb gezien hoe met ziel en zaligheid alles is opgebouwd. Dat is fantastisch.”

Voorwaarts
Peter Drijver is trots als hij op vrijdagavond ‘zijn’ jongens in de Jupiler League in actie ziet komen. En dat gebeurt dus steeds vaker. “Bijna dagelijks hebben we overleg met ‘de overkant’. Met Marco en Gérard (De Nooijer, red.) bespreken we dan wie er in aanmerking komen om mee te trainen met de selectie. Soms is het ook pure noodzaak, omdat bepaalde posities slecht bezet zijn.” Alle inspanningen in de jeugdopleiding hebben inmiddels geleid tot een officiële KNVB-status van erkende regionale jeugdopleiding in 2015. Inmiddels zit het tegen nationaal niveau aan. Drijver wil graag nog een paar stappen voorwaarts maken. “Ik weet dat hier de financiële middelen altijd beperkt zijn, maar zie nog volop mogelijkheden. Ik heb ook veel contact met andere clubs, Feyenoord, AZ, PSV, waarbij we veel van elkaar leren. En de aanstelling van Ben Kinds als Hoofd Jeugdopleiding gaat een nieuwe kwaliteitsimpuls geven. Als dan ook nog de vernieuwbouw van het stadion doorgaat, krijgen we helemaal een boost.”