DORDRECHT – Het is een speldenprik op de kaart, op de uiterste punt van het vasteland, daar waar het Eiland van Dordrecht ophoudt en de Biesbosch begint. Er wonen maar zo’n 25 mensen; 40 als je de ‘buitenwijken’ meerekent. Toch wist Wim van Wijk er een heel boek over te schrijven, ‘Over de Kop’. Dordt Centraal ontmoet de schrijver midden in het centrum van de Kop, bij huiskamercafé Fluitekruid.
Van Wijk, zelf vierde generatie ‘Koppenaar’ (al lag zijn huis voordat Dordrecht het annexeerde op Sliedrechts grondgebied) kan er prachtig over vertellen. Over Krijn Kooijman, wiens familie al zeven generaties op de ‘speldenprik’ woont. Over de begraven schat: “Ik vond een berichtje uit 1908 dat er bij een sloop van een huis een schat met ‘Oude Zeeuwsche Rijksdaalders was gevonden.” Het was destijds landelijk nieuws. De zoektocht naar de schat leidde hem via de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, veilinghuis Mak en het Stadsarchief weer terug naar de Kop. “Er was maar één plaats op de Kop waar de schat gevonden kon zijn. Ik ben gaan vragen bij de huidige bewoonster en in haar juwelenkistje vonden we een aantal zilveren rijksdaalders uit 1726.”
Verdronken fort
Het was niet de enige verrassing die Van Wijks onderzoek naar de Kop van ’t Land opleverde. “Ik denk gevonden te hebben waar het ‘verdronken fort’, het fort dat ooit de Spanjaarden buiten de deur moest houden, moet hebben gestaan. En dat is niet binnendijks, wat archeologen altijd hebben aangenomen, maar buitendijks.”
Plannenmakerij
Het idee voor een boek over de Kop van ’t Land ontstond zo’n twee jaar geleden. “We zagen zo veel organisaties plannen maken over ‘ons’ gebied, zoals de dijkverzwaring en De Nieuwe Biesbosch. Alle Koppenaren zijn toen bij elkaar gekomen en hebben de Stichting Landschap & Cultuurhistorie Kop van ’t Land opgericht. We dachten, kunnen we niet iets leuks doen in plaats van te klagen over alle veranderingen op de Kop?” Het werd een boek en wie kon dat beter schrijven dan de enige journalist die de Kop van ’t Land rijk is?
Over de Kop
Het boek ‘Over de Kop’, gaat over het ontstaan en de 400 jaar geschiedenis van het gebied. Over de oorlog, batterijen en bunkers, de pont en de bewoners van toen en nu. Waar er vroeger alleen een paar boeren met hun knechten woonden, de kapitein van de veerpont en de man die het gemaal bediende, is de bevolking nu heel gemêleerd. Boeren wonen er niet meer, maar wel een journalist, fotografen, een yogalerares, een hondenuitlater en een paardentherapeute. En ook drie kinderen. Ook zij zijn geportretteerd in het boek.
‘Over de Kop’ van Wim van Wijk is te koop bij Vos & van der Leer en kost 17,95 euro.