DORDRECHT
Ze houden Dupont en Chemours een kritische spiegel voor, de elf leden van de onlangs opgerichte Burenraad DuPont en Chemours. De leden komen uit Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht en hebben een gezamenlijk doel: het versterken van de relatie tussen de bedrijven en omwonenden. In september is een eerste overleg geweest. De Burenraad heeft de bedrijven destijds onder meer advies gegeven over hun wijze van communiceren.

Voorzitter Bert Kandel benadrukt: “We zijn onafhankelijk van DuPont en Chemours en kunnen dus zeggen wat we willen. Ook zitten we niet op de stoel van de overheid die de vergunningen regelt en controles uitoefent. Daar gaan we niet over. Wél kunnen we de lokale overheid vragen stellen. Hoe houden jullie toezicht? Hoe wordt er gecommuniceerd bij een incident?” De Burenraad is geen actiegroep, de leden zijn geen ambassadeurs van de bedrijven. Wat is de Burenraad dan wel? “De raad is opgesteld om de relatie, het contact van de bedrijven met de omgeving te versterken. De raad is op initiatief van DuPont en Chemours opgericht. Het was onderdeel van het zogenaamde vierpuntenplan van Chemours, dat eind vorig jaar werd opgesteld, om het vertrouwen te herstellen”, aldus Bert Kandel die als onafhankelijke voorzitter werd aangetrokken. Hij was negen jaar voorzitter van de Burenraad Shell Pernis en heeft zodoende heel wat kennis en ervaring opgedaan. Een link met Dordrecht is er ook. Zijn familie komt uit Dordt.

Openbaar
Voor de oprichting van de Burenraad was er een adviescommissie die de bedrijven van raad voorzag. “Een groot verschil met deze commissie is dat onze overleggen niet één op één plaatsvinden, maar openbaar zijn.” Aangezien de Burenraad net van start is gegaan, moet de bekendheid nog een beetje groeien. Gespreksstof voor de eerste bijeenkomst, in september, was er echter ruimschoots. “Het was niet lastig om aan geschikte kandidaten voor de Burenraad te komen. De leden, jong en oud, hebben zeer uiteenlopende achtergronden. De één komt uit het onderwijs, de ander heeft een chemische achtergrond. Het zijn actieve mensen die vaak buiten de deur zijn en het nodige horen.” Op de eerste bijeenkomst werden Chemours en Dupont onder meer gewezen op hun wijze van communiceren. “Tegenwoordig gebeurt veel digitaal. Wij hebben hen voorgelegd dat de websites niet duidelijk zijn. Te ingewikkeld. Bewoners vinden het lastig om alle informatie op een goede manier te interpreteren. Dat zorgt voor onrust. De informatie moet beter afgestemd worden op de ‘gewone’ burger, toegankelijker worden.” De bedrijven hebben toegezegd met het advies aan de slag te gaan. Een andere raad die werd opgevolgd: “Onlangs werd de Beursvloer in Dordrecht gehouden. We hebben gezegd dat ze er goed aan zouden doen om hun gezicht te tonen.”

Inloopbijeenkomsten
De oprichting van de Burenraad, die de functie van platform en spreekbuis heeft, moet de relatie tussen de bedrijven en de omwonden stapje voor stapje verbeteren. “Er is nog best veel werk te verrichten”, vindt de voorzitter. “Je kunt natuurlijk niet in één avond alles beantwoorden.” De Burenraad gaat ook aan haar naamsbekendheid werken. “In januari gaan we bijvoorbeeld in de stadsbibliotheek inloopbijeenkomsten houden, zodat we nog meer in contact komen met bewoners.”

Openbaar
Op 12 december is er weer een overlegvergadering van de Burenraad met de directies van de bedrijven. Dit overleg is openbaar. Belangstellenden dienen zich wel aan te melden. Zie alle informatie, ook over de leden van de Burenraad, op www.burenraad.nl. Op deze site worden de verslagen van de vergaderingen gepubliceerd. De Burenraad overlegt minimaal vier keer per jaar met de directies van de bedrijven. Op de site is het ook mogelijk suggesties te geven of vragen te stellen over het verbeteren van de relatie en de dialoog van de omgeving met de bedrijven.