DORDRECHT – De Vogelbuurt is naast Krispijn de wijk waar de kans het grootst is dat er in je woning wordt ingebroken. “Hoewel het de laatste tijd dan wel weer erg rustig is”, zegt Hermien Janssens van de gemeente. In deze buurt start dan ook een proef om het aantal inbraken terug te dringen. En daarbij wordt een dringend beroep gedaan op hondenbezitters: “meld verdachte situaties via 112.”
Hondenbezitters worden de komende tijd persoonlijk aangesproken. “Dus niet per brief, maar op straat door Toezicht of agenten”, laat Janssens weten. “De baasjes lopen op de meest gekke tijden buiten, ook ’s nachts. Zij zien vast wel eens wat. Wij moeten nu duidelijk zeggen dat als iets verdachts zien 112 ook gebeld kan worden.” Janssens is vanuit de gemeente betrokken bij de proef. Eind dit jaar wordt het nieuwe veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar vastgesteld. Daarbij is veel aandacht voor criminaliteit met high impact: woninginbraken, straatroven en geweld op straat. De laatste twee aspecten komen in Dordrecht niet veelvuldig voor, maar met woninginbraak krijgt menig Dordtenaar wel te maken. Toch is de kans dat je slachtoffer wordt van een inbraak in je huis in Dordrecht lager dan in bijvoorbeeld Zwijndrecht en Rotterdam.
Maatwerk
In de Vogelbuurt staan relatief veel sociale huurwoningen. Het blijkt dat dit een risico vormt voor inbraak. Janssens: “Mensen kunnen zelf maatregelen nemen, zoals ramen en deuren sluiten en een lichtje laten branden. Maar we spreken ook woningcorporaties aan.” Bij de vele portriekflats blijken regelmatig de portiekdeuren open te staan of niet van een goede sluiting te zijn voorzien waardoor onverlaten makkelijk binnen komen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is door corporaties in het verleden wel gebruikt om de huurwoningen minder inbraakgevoelig te maken, maar door geldgebrek wordt dit niet meer gedaan. “We willen nu dit keurmerk ten dele uitvoeren. Bijvoorbeeld alleen aan de achterkant van een woning”, zegt Janssens. Want dat blijkt vaak de achilleshiel in de Vogelbuurt. Maar ook wordt nagedacht over betere verlichting aan de achterkant, eventueel op zonne-energie zodat bewoners geen kosten hebben. “Zo willen we dus maatwerk leveren.” Binnenkort volgt ook een schouwronde door de wijk. Kunnen er bosschages gesnoeid worden zodat de boel overzichtelijker wordt? Kunnen donkere plekken beter verlicht worden? Zaken waar de gemeente iets aan kan doen.
Overzichtelijk
De proef start in de Vogelbuurt omdat daar nu aandacht komt voor renovatiewerkzaamheden en het een overzichtelijk gebied is. Hoewel het de laatste tijd rustig is qua inbraken, is het wel een probleem dat veel voor komt en ook regelmatig weer terug keert. Als blijkt dat de proef hier succesvol is, wordt het uitgebreid naar andere wijken.