DORDRECHT – Het gaat sinds Jeugdzorg bij de gemeenten is ondergebracht nog niet zoals gewenst. De wachtlijsten lijken langer te worden en van een gelijkmatige en efficiënte aanpak is nog geen sprake. Dit werd onlangs duidelijk in de commissie Sociaal van de gemeente Dordrecht.

Daar werd het meerjarenbeleidsplan besproken dat nog niet voldoende ‘uitgekristalliseerd’ is, zo stelden de commissieleden vast. Zij meenden dat wethouder Rik van der Linden zich teveel beriep op de goede wil van de uitvoerende Jeugdteams en de Jeugdzorgorganisatie.

Kritiek
Het beleid is niet doortastend genoeg om de problemen van de wachtlijsten aan te pakken. In het radioprogramma Studio De Witt reageerden de commissieleden kritisch op de huidige gang van zaken bij Jeugdzorg richting de verantwoordelijke portefeuillehouder Rik van der Linden(CU/SGP). De kritiek richt zich op het feit dat aanvragers een elementair recht wordt onthouden, namelijk de mogelijkheid om bezwaar te maken en in beroep te gaan tegen een beschikking. Dit recht is vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht. In het radioprogramma Studio De Witt, van afgelopen zaterdag, waren de aanwezige raadsleden (CDA, PvdA, CU/SGP,D66 en BVD)niet mals in hun kritiek over de geconstateerde tekortkoming bij Jeugdzorg. Zo stelden zij dat er aantoonbare signalen zijn dat in veel gevallen er geen schriftelijke afwijzingsbeschikking wordt afgegeven. Door het niet afgeven van een schriftelijke afwijzingsbeschikking kan de aanvrager niet in bezwaar of beroep gaan tegen de afwijzing.

PGB
‘Ongehoord!’, stellen de raadsleden Nijhof (BVD) en Van Verk (PvdA). De weg naar een uitspraak van de rechter neemt zo’n twee tot twee en half jaar in beslag. Tot de eventuele uitspraak wordt er geen hulp of zorg ontvangen. De aanwezige raadsleden vinden het onbestaanbaar dat er zulke wantoestanden bestaan.
Volgens de Jeugdteams is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zorg in te kopen via de PGB regeling. Terwijl de PGB (Persoons gebonden budget) hier wel ooit voor in het leven is geroepen. Over deze misstand bij de Jeugdteams en Jeugdzorg verbazen de raadsleden zich. Het moet volgens hen gewoon mogelijk zijn om eigen zorg te kunnen inkopen vanuit het zorgnetwerk met PGB. Zo stelde ook Nelleke de Smoker van D66.

Onoverzichtelijk
De raadsleden hebben ook kritiek op de organisatie en het functioneren van de Jeugdteams. Van Verk (PvdA) is van mening dat het onoverzichtelijk is. Veel zorgverleners en deskundigen houden zich bezig met hulpverlening zonder dat er sprake is van een coördinatie. Weinig efficiënt vindt hij dit. “Wat wij niet wilden is nu toch ontstaan. De wachtlijsten groeien”, zei De Smoker (D66). In de commissie had wethouder Van der Linden verkondigd dat het niet naleven van de wettelijke kaders ontoelaatbaar is en dat hij desnoods met dwang gaat afdwingen dat Jeugdzorg en de Jeugdteams zich aan de wettelijke afspraak gaan houden.
Bij de commissieleden is het geduld op en de PvdA stelde desnoods met een motie te komen om deze situaties binnen Jeugdzorg een halt toe te roepen. De aanwezige commissieleden benadrukten dat het nu tijd is voor daden. ‘De zorgvrager heeft recht op snelle en adequate zorg en hulpverlening.’ (Tekst: Ben Corino)