DORDRECHT – Het krijgen van een kind is geen vanzelfsprekendheid. Integendeel. 1 op de 5 stellen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen en zijn veelal aangewezen op een fertiliteitsbehandeling om de droom te verwezenlijken. De Dordtse Patricia Klaassen is één van de vele vrouwen die in de medische molen zit om een kindje te krijgen. Haar wens, een broertje of zusje voor haar 11-jarige dochter Evita, is na al die jaren en ondanks verschillende behandelingen nog steeds onvervuld. Haar ervaringen heeft Patricia omgezet in iets positiefs: de stichting Wishing a Wonder. Leerlingen van basisschool De Satelliet zetten zich met een lege flessenactie in voor haar stichting.

Patricia ontvangt inmiddels dagelijks zo’n vijftig à zestig berichten. Vragen over een behandeltraject, bijbehorende medicatie of een momentje van steun zoeken. Sinds de Dordtse vorig jaar haar Facebookpagina Wishing a Wonder oprichtte, en al snel daarna de stichting, loopt het langzaam maar zeker storm. Directe aanleiding voor die pagina was destijds haar crowdfundingsactie voor een ICSI-traject. Zorgverzekeraars vergoeden deze tot en met 42 jaar. Wie ouder is, draait zelf op voor de kosten die in de kleine 10.000 euro kan lopen. Patricia is inmiddels 45 jaar en heeft een aantal behandelingen zelf bekostigd, helaas zonder resultaat. Wel is na onderzoek duidelijk dat zij een bijzondere afwijking aan haar eicellen heeft. Inmiddels is zij onder behandeling in Düsseldorf waar zij nog één ICSI-traject wil ondergaan. Al haar ervaringen, tot in detail, houdt Patricia met vlogs bij op haar Facebookpagina. Openhartiger kan haast niet. Dit doet zij, uiteraard, heel bewust. “Het is mijn ervaring dat er nog een enorm taboe op het onderwerp heerst terwijl heel veel mensen er tegenaan lopen”, vertelt ze. Met Wishing a Wonder wil ze de fertiliteitsproblematiek onder de aandacht brengen, uit de taboesfeer trekken. Haar streven blijft niet onopgemerkt.

Voorlichting
Voor Linda TV maakt Patricia momenteel opnamen met een kleine camera. “Die stuur ik op naar de redactie en die maakt er reportages en compilaties van die tijdens de zomerweken op het kanaal worden uitgezonden.” De Dordtse hoopt na afloop op een mooie donatie van Linda TV die de stichting goed kan gebruiken. Onder meer voor het maken van folders. Volgens de Dordtse geen overbodige luxe, want de onkunde en het onbegrip voor vruchtbaarheidsperikelen is nog groot. Tijd voor een voorlichtingslesje dus. Oefenen kon Patricia vorige week al, maar dan op een andere manier. Voor de leerlingen van de Satelliet, waar haar dochter op school zit, hield zij een presentatie. “Als je wilt dat kinderen helpen, moet je ze enthousiasmeren. Ik heb geprobeerd om het onderwerp voor hen begrijpelijk te maken. Dat het bij sommigen wat moeilijker gaat om een broertje of zusje te krijgen. Een filmpje van het klokhuis over IVF heeft me ook erg geholpen.” Leerlingen van klas 6, 7 en 8 gaan volgende week op pad om lege flessen in te zamelen. Maar heel Dordrecht mag meedoen aan de actie (zie kaderstuk). Een bijdrage, hoe klein ook, wordt door Patricia zeer gewaardeerd en komt ten goede aan de stichting. “Daar kan ik haast een fulltime baan van maken. Op de planning staat in ieder geval een spreekuur voor iedereen met vragen.”

Meer weten? Zie dan www.wishing-a-wonder.nl (ook voor alle vragen en donaties) of de Facebookpagina.

Actie
De lege flessenactie van de Satelliet loopt van maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni. Patricia is in deze week op verschillende punten in de Dordtse wijken te vinden om lege flessen te verzamelen. Uiteraard is zij ook te benaderen voor vragen over fertiliteitsproblematiek.