DORDRECHT – Een boulevard om te wandelen, te flaneren zelfs, om wat te drinken en te eten. “Dit stukje begint er op te lijken. De haven is er, nu nog even goed onderhouden”, zegt Ap Stal, binnenstadbewoner in hart en nieren, terwijl hij naar beneden wijst, daar waar nieuwe tentjes als ijssalon Eigenwys en Dok Bar & Bites zijn gekomen en die gezellig terrasjes in het zonnetje aan het water hebben neergezet.

Hij woont al zeventien jaar met zijn vrouw aan de Spuiboulevard. “Toen we hier kwamen wonen zagen we in de verte de A16. Ik zag de brand in Moerdijk al voordat de eerste beelden op televisie kwamen”, vertelt Ap. Hij pleit voor laagbouw op de Spuiboulevard, voor een centrum dat zijn historische karakter behoudt. De enorme hoogbouw doet daar afbreuk aan, meent de bewoner die recht tegenover het zogenaamde ‘de Johan van Beverwijck’ woont, nu nog het oude ANWB gebouw. Voor de Spuiboulevard liggen heel wat plannen klaar. Een nieuw 27,5 meter hoog appartementencomplex waar omwonenden tegen in beroep gaan bij de Raad van State. En een Stadskantoor dat gaat verhuizen naar de locatie van het voormalige Belastingkantoor en de oude Rabobank. “Zolang er nog geen paal de grond in is gegaan, is het nog niet te laat”, waarschuwt de 68-jarige Stal, geboren en getogen in het centrum van Dordt, dat hij ‘nog redelijk’ authentiek vindt. Hij verliet de stad heel even voor ‘s-Gravendeel, maar kwam al snel terug omdat hij Dordrecht miste. “Het zit gewoon in je”, verklaart hij. “Daarom gaat mij dit zo aan het hart”, doelend op alle veranderingen in zijn woonomgeving.

Stadsvilla’s
Tien jaar geleden nog streed hij met medebewoners tegen onder meer de zogenaamde muizentrap, een complex dat naast ‘hun’ appartementengebouw aan de Spuiboulevard/Achterom zou komen. Met succes, het plan vond geen doorgang. De parkeergarage aan het Achterom kwam er wel. Daarnaast zag hij de Spuiboulevard in twintig jaar tijd compleet veranderen. Het is eeuwig zonde, meent hij. “De rand van de Binnenstad sluipt langzaam weg, richting het station. Er wordt maar gebouwd, de lucht in terwijl er in het winkelgebied zoveel leeg staat. Iets waar juridisch schijnbaar niets tegen gedaan kan worden.” Stal weet het zeker: “er wordt niet gebouwd om Dordrecht mooier te maken. Het is niet voor Dordrecht, maar voor de projectontwikkelaars.” En dat steekt hem. De oude Binnenstad waar hij opgroeide en altijd heeft gewoond, wordt volgebouwd, maar dat komt volgens hem niet ten goede aan de stad. “Bouw maar raak lijkt de gedachte, maar moeten we de Binnenstad wel zo volbouwen?”, vraagt hij zich hardop af, in de hoop dat raadsleden zijn gedachte oppikken en zich achter de oren krabben. De herontwikkeling van de Spuiboulevard biedt volgens hem kansen. “Maak van de Spuiboulevard een échte Boulevard, in plaats van deze racebaan omringd met hoogbouw! Waar gewandeld kan worden, met meer terrasjes en restaurantjes. Zet in plaats van hoogbouw prachtige stadsvilla’s neer. Beperk de hoogbouw, niet meer dan 18 meter de lucht in, vanaf de rivieren de Oude Maas en het Wantij tot aan het station en behoud zo het historische karakter van ons centrum, behoud het prachtige uitzicht over Dordrecht! De Spuiboulevard is zó kansrijk. Ik geef een hint hoe het ook kan en dat doe ik niet voor mijzelf, maar voor alle Dordtenaren.”