DORDRECHT – Walter Bak (44) wordt per 1 januari 2015 de nieuwe directeur van Drechtwerk. Als belangrijkste taak heeft hij meegekregen: het omvormen van Drechtwerk. Van leerwerkbedrijf naar een participatiebedrijf en van de werkbedrijven in samenwerking met het bedrijfsleven. Concreet betekent dit Drechtwerkers wellicht een ‘ander shirtje’ aankrijgen, maar Bak kan wel beloven dat ze hetzelfde werk zullen blijven doen. “Als ze dat tenminste zelf willen.”

Iedereen die nu een vast contract heeft bij Drechtwerk blijft daar werken. Ze zullen hetzelfde werk blijven doen, maar misschien op een andere plek. “Wie nu voor het groenbedrijf van Drechtwerk werkt, gaat wellichtin een nauwere samenwerking met andere bedrijven aan het werk”, legt Bak uit. Hij heeft tot 2016 de tijd om het plan te laten slagen. Bij Drechtwerk werken nu zo’n 1700 mensen. Bak stapt op een rijdende trein. De sociale werkvoorziening is al langer bezig zich te transformeren.

Haalbaar
Drechtwerk was als leerwerkbedrijf erop gericht mensen naar een baan te begeleiden en hen te laten ontwikkelen. “Dit is echter niet voor iedereen haalbaar. Daarom verandert Drechtwerk naar een bedrijf dat vooral erop gericht is iedereen zoveel mogelijk te laten meedoen”, legt Bak uit. Voor wie na 1 januari 2015 een beroep doet op de participatiewet en bijvoorbeeld minder dan de helft kan van wat een ‘normaal’ iemand kan, worden participatieplekken gezocht. Belangrijker wordt dan het sociaal kunnen meedoen. Bak: “Voor elke baan, kunnen we nu vier participatieplekken creëren. Deze vorm is voor de Drechtsteden minder duur en zo kunnen we meer mensen helpen.” Het gaat dan om banen aanvullend op bestaand werk. Dus volgens Bak zullen er geen arbeidskrachten verdrongen worden uit bedrijven. Voor de mensen die meer dan de helft arbeidsvermogen hebben worden plekken op de arbeidsmarkt gezocht. De tijd zit mee. Het Sociaal Akkoord verplicht vanaf volgend jaar werkgevers om mensen met een arbeidshandicap aan te nemen. Bak: “Wij als Drechtwerk kunnen daar een rol in spelen.”