DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks in Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week: hoe de verkiezingskoorts een goed debat in de weg zat tijdens het opmaken van de eindbalans van dit college.

De bestuursperiode van het stadsbestuur loopt ten einde. Enkelen uit het huidige college zijn al druk in de weer met die voor hun magische datum 21 maart. Dan brengt het volk zijn stem uit op de kandidaat en partij van voorkeur.

De kandidaat-raadsleden zijn druk in de weer u er van te overtuigen waarom zij uw stem waard zijn. Behaalde successen uit het verleden worden geclaimd als een resultaat van hun inzet. Dat hier met de waarheid en werkelijkheidszin een loopje genomen wordt, ach het hoort een beetje bij het politiek spel. Fouten wrijft men de tegenpartij in, successen claim je. Dat het uiteindelijk om hele serieuze zaken kan gaan die niet altijd te rijmen zijn met de uitgedragen visie komt regelmatig voor. Het is goed om als gemeentebestuur op de centjes te zitten, zeker in tijden van schaarste.  En passant horen we dat er extra in de beurs getast moest worden voor de Prins Clausbrug: 12,5 in plaats van 9 miljoen euro. De kosten voor aanleg van het tunneltje bij het Albert Schweitzerziekenhuis, dat eigenlijk volgens afspraak voor rekening van het ziekenhuis zou zijn. De afspraken tussen ziekenhuis, aannemer en gemeente worden nog eens voorgelegd aan een externe bemiddelaar en de gemeente nam het verlies van 7,2 miljoen voor haar rekening. Net als de gemeente financieel verlies leed op het bestemmingsplan Belthure Park. Peanuts op een totale begroting die door wethouder Jasper Mos met strakke hand werd geleid.

De forse verliesposten staan in schril contrast met het hand op de knip houden voor het maritieme project van de historische binnenvaartschepen Leefwerf of een ander stukje cultuur: het aanstellen van een Stadsdichter. Ongetwijfeld zijn er nog meer voorbeelden aan te dragen. Over dit alles lazen wij weinig terug in de Eindbalans van het college. In deze speciale raadsvergadering kon men terugkijken naar de resultaten van de afgelopen vier jaar. Wethouder Sleeking schreef dat hij geleerd had van de reuring rondom de het gat in de Visbrug, in de volksmond al snel de Put van Piet. Het college was er vanaf het begin enthousiast over, maar vergat dit op de goede wijze te brengen. Niet eerst gekeken of er draagkracht voor bestond. Er waren echter nog veel meer punten te lezen. Van een kritische terugblik en debat kwam er maar weinig. We zitten immers in de verkiezingstijd en iedereen was op deze avond druk bezig om zijn partij te profileren. De woordvoerders van de partijen in de raad keken nauwelijks terug, hielden zich vooral bezig met hoe zij er de komende vier jaar tegen aan willen gaan, als de kiezer dit ziet zitten. Maar zo’n eindbalansdebat in deze vorm, waarin nauwelijks kritisch naar de balans gekeken wordt, moet men in verkiezingstijd maar niet meer doen.

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 17 februari ontvangt Ben Corino Marcel Schippers, directeur Projectontwikkeling bij de Dudok–groep Dordrecht, in Studio De Witt. In het tweede uur aandacht voor de actualiteiten. Nina, een zeventienjarige leerling van het Stedelijk Dalton Lyceum, komt langs. Zij schreef een toneelstuk waarin zij de ervaringen verwerkte van kinderen van ouders met psychiatrische problemen. Dit stuk, waarin Nina zelf ook een rol speelt, ging vorige week in Rotterdam in première. Verder een interview met de voorzitter van de Raad van Bestuur Yulius en wethouder Piet Sleeking over het vertrek van de psychiatrische klinieken van Yulius uit het centrum. Wim Kerkhof, bekend van de Amazing Stroopwafels, was te gast bij Kunstmin Live. Na afloop sprak Corino nog even met hem. De laatste Dordtse verkiezingsvoorspellingen worden deze ochtend door Marco van Schaardenbergh bekend gemaakt. Zet de zetelwinst van de PVV  door of pakt Beter Voor Dordt weer wat van de virtuele zetels terug? Dichter van dienst is Esther de Beun. In het derde uur gaan Maarten Burggraaf (VVD), Joost Veldman (CU/SGP), Nelleke de Smoker (D66), Herman van de Plas (PvdA) en Marco Stam (BVD) in debat gaat het over de financiering van het sociaal maatschappelijk beleid versus de economie van de stad.

Studio De Witt van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.