DORDRECHT – De negentiende-eeuwse Oranjerie op Landgoed Weizigt is ontdaan van alle begroeiing en van asbest. Woonbron en de gemeente hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe toekomst van het monumentale onderkomen voor uitheemse planten en dieren, waarvoor de Oranjerie in 1838 gebouwd is. Woonbron, dat eigenaar is van de Oranjerie, zal het over ongeveer een jaar verplaatsen richting het Koetshuis. (Foto: Thymen Stolk)

Directeur Woonbron Dordrecht Dennis Gerlof: “We zijn nog bezig met Monumentenzorg om te kijken welke onderdelen van de Oranjerie absoluut intact moeten blijven en welke gedemonteerd mogen worden. Nieuwbouw en renovatie van woningen is voor ons dagelijks werk; een project als het verplaatsen en restaureren van een monument als dit is ook voor ons uniek. We zullen in april een vergunning aanvragen voor verplaatsing en restauratie. Die aanvraag duurt een half jaar. We hopen eind 2018 te gaan verplaatsen. Voor die tijd beginnen we wel met voorbereidingen zoals onder andere het storten van een betonnen fundament op de nieuwe plek en afgelopen week het verwijderen van het asbest.”

De Oranjerie stond al jaren dichtgetimmerd te verpauperen. Volgens Gerlof, die in maart 2016 directeur van de vestiging in Dordrecht werd, hebben al twee voorgangers van hem zich met weinig resultaat ingezet voor het vinden van een nieuwe bestemming van het monument. “Door de ligging zo dichtbij het spoor, waren er weinig mogelijkheden voor hergebruik. Nu we de Oranjerie gaan verplaatsen, is er veel meer mogelijk. Omdat de Oranjerie oorspronkelijk deel uitmaakt van Landgoed Weyzigt, waartoe behalve woonhuis (kantoor Woonbron) ook het Koetshuis (Duurzaamheidscentrum Weizigt) en het park behoort, zijn we blij dat het monument met het bijbehorende houten washok hier een herbestemming krijgt.”

Zocher

Jan David Zocher (1791-1870) was architect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect. Hij is bekend om zijn vele gebouwen in voornamelijk classicistische stijl, zijn tuinen in Engelse landschapsstijl (waaronder Dordwijk en Weyzigt) en zijn parken (onder andere Vondelpark). Zocher heeft zes Oranjerieën ontworpen, waarvan er nog vijf bestaan. Alle  De Oranjerie van de buitenplaats Weizigt is in alle opzichten een prachtig voorbeeld van de tuingebouwen die Zocher ontwierp: een gebouw in sobere classicistische stijl met een regelmatig en horizontaal karakter, witgepleisterde baksteen, klassieke Dorische zuilenorden en een symmetrische indeling. Het Gemeentelijk Woningbedrijf betrok in 1988 na een verbouwing het totaal verwaarloosde herenhuis van Landgoed Weyzigt. Na de privatisering van het woningbedrijf werd het huidige Woonbron niet alleen eigenaar van het woonhuis maar ook van de vervallen Oranjerie.

 

Op de plek waar de Oranjerie opnieuw opgebouwd zal worden, zijn deze week bouwdoeken geplaatst die de geschiedenis vertellen van het Landgoed Weyzigt en de Oranjerie. Foto’s op de doeken laten zien hoe de Oranjerie er na restauratie ongeveer uit zal gaan zien.