DORDRECHT – In 1800 richtte een aantal rijke Dordtenaren een comité op dat, in navolging van de Engelse Graaf Rumford, voedzame soep ging uitdelen aan de armen. Dat heeft het comité tot in de jaren dertig van de 20e eeuw volgehouden. Het comité bestaat nog altijd al vult het vandaag de dag haar taak wel iets anders in.

 

Het werk van het comité omspant het hele bestaan van het Koninkrijk. Daarom hebben de AWN Lek- en Merwestreek  (vereniging van vrijwilligers in de archeologie) en Humanitas Drechtsteden het initiatief genomen om in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk in de week van 5 oktober opnieuw op verschillende plaatsen in de stad ‘Rumfordse soep’ uit te delen.

 

Facebook

Dat doen de organisaties niet alleen: het Dordts Patriciërshuis (Museum aan de Maas), Huis van Gijn, het DaVinci College, de Hans Petrischool, het Dalton Lyceum, het Onderwijsmuseum, de Voedselbank, het FNV, Dordrecht Viert, De Stichting tot uitdeling van de Rumfordse soep en Vrijwilligers van het Dordrechts Museum helpen mee. Al deze organisaties doen mee om het project tot een succes te maken want er moet veel gebeuren: groenten snijden, soep koken en uitdelen, vrijwilligers in kleding van de vroege 19e eeuw steken, soepkommen maken, de hele logistiek verzorgen. Het zijn allemaal taken die nu al veel energie vergen. Via de Facebook pagina www.facebook.com/rumfordsesoep worden belangstellenden op de hoogte gehouden van de vorderingen en ook geïnformeerd over aspecten uit de geschiedenis van de Rumfordse soep.

 

Het programma

Na de opening op zondag 5 oktober in het Patriciërshuis wordt er soep uitgedeeld bij Het Waterwiel (ma), het Stadswiel (di), Resto van Harte (woe), Sta-Pal (do) en De Buitenwacht (vr). Cees Essenboom sluit de week tenslotte af met een lezing in het Patriciershuis.