DORDRECHT – Geen woorden maar daden. Wie Conchita van Lammeren een beetje kent, weet dat ze er vol voor gaat. Zij is wellicht een van de bekendste aanhangers van FC Dordrecht en door haar inzet werd achttien jaar geleden de Lammetjes opgericht, de kidsclub van FC Dordrecht. “Ik was een beetje jaloers op PSV, dat de eerste kidsclub had. Waarom wij nog niet?”, vertelt ze in het supportershome van de club. De Lammetjes kregen alsnog een primeur: het is de eerste club met een jongerenbestuur én wellicht de enige club waar leden geen lidmaatschap betalen. “We hebben maar één regel, en dat is dat iedereen welkom is.”

Maar liefst 1000 Lammetjes telt de kidsclub. Wie eenmaal te oud is geworden (de Lammetjes is voor jeugd tot en met 17 jaar) stroomt door naar de supportersverenging van FC Dordrecht én sommige Lammetjes belanden zelfs als professioneel speler op het voetbalveld. In twee decennia heeft Conchita als voorzitter van de kidsclub heel wat meegemaakt. Want hoewel opgericht als kidsclub van een voetbalclub, de Lammetjes is uitgegroeid tot zoveel meer. Zo heeft het meer het karakter van een jeugdhonk gekregen, waar één groot samenhorigheidsgevoel heerst.
Het lidmaatschap van de Lammetjes is gratis, net als de meeste activiteiten. “We willen dat iedereen mee kan doen en zelf hoeven we er niet rijk van te worden”, verklaart Conchita. De juniorenclub heeft weinig middelen, maar dat mag de pret niet drukken. Sterker nog, dat doet het helemaal niet.
De juniorclub heeft tal van activiteiten: de aanwezigheid bij de thuiswedstrijden van FC Dordrecht (de Lammetjes levert de mascotte, verzorgt de line-up en de vlaggen), het kamp in mei (de happening van het jaar), filmavonden in het supportershome, toernooien, bingomiddagen, enzovoorts. “Gelukkig hebben we sponsors die de Lammetjes een warm hart toedragen.” FC Dordrecht, dat ook een kleine financiële pot heeft, helpt zijn jongste supporters daar waar het kan. “Ik kan Marco (Boogers, red.) bellen om hesjes te lenen of we krijgen bezoek van spelers. Niets is te veel gevraagd. En bij welke voetbalclub kun je na de filmavond op het stadionveld een partijtje spelen? Alleen bij FC Dordrecht toch?”

Jongerenbestuur
De Lammetjes heeft sinds anderhalf jaar ook een jongerenbestuur. Voorzitter is Paco, zoon van Conchita en het eerste Lammetje sinds de oprichting van de kidsclub. Trotser kan een moeder niet zijn. “Het jongerenbestuur heeft een enorme meerwaarde. De leden nemen ons niet alleen veel werk uit handen, ze hebben ook een klik met de doelgroep. Ze zijn closer en dat kan helpen met de communicatie”, zo ervaart Conchita. Net als zijn moeder voelt Paco dat de Lammetjesclub voor (sommige) kinderen heel veel betekent. “Je ziet de kinderen genieten, daar doe je het voor.” Zijn moeder beaamt: “Kinderen veranderen. Ze worden vrolijker, positiever. Je bouwt een band met ze op. De Lammetjes is ook echt mijn tweede kindje.” Niets is onbespreekbaar binnen de club. Problemen op school, of thuis. Bij de Lammetjes kan over alles gesproken worden. “We zijn een kleine club en iedereen kent elkaar. Een lach en een traan is hier van toepassing. Maar meestal is het bij de Lammetjes één groot feest.”
Sponsoren zijn uiteraard altijd welkom! Aanmelden kan via mail: jcdelammetjes@hotmail.com.

Rommelmarkt
De vrijmarkt op Koningsdag is niet meer wat het is geweest. Dat vindt het bestuur van kidsclub de Lammetjes FC Dordrecht. Het kan veel beter! Dus organiseren ze zelf een vrijmarkt op het parkeerterrein van FC Dordrecht aan de Reeweg Oost. Iedereen is zondag 24 april van 11.00 tot 17.00 uur van harte welkom. Inschrijven voor een (parkeer)plek kan tot en met 15 april.

De rommelmarkt in het centrum is wat karig. Vormde de vrijmarkt voorheen ‘een sliert’ door de binnenstad, nu is er een aantal plekken aangewezen waar kinderen tot 12 jaar hun speelgoed kunnen verkopen. Zowel het bestuur als het jongerenbestuur van de Lammetjes vindt dit zo jammer. De leeftijdsgrens van de ‘verkopers’ mag wel wat omhoog, en het aanbod wat uitgebreider. Daarom werd besloten een eigen rommelmarkt te houden. Jong en oud is welkom, zowel om te kopen als te verkopen. De opbrengst van de inschrijving en het eten en drinken komt geheel ten goede aan de kidsclub. Naast de markt is er een luchtkussen en kinderen kunnen zich laten schminken. Op het terras kunnen gasten de hele dag iets eten en drinken. Ook is er muziek en een loterij. Het is niet de bedoeling dat er etenswaren of drinkwaren verkocht worden vanaf de kleedjes. Inschrijven kan tot en met 15 april. Na inschrijving volgt verdere informatie. Kinderen (tot 18 jaar) betalen 2,50 euro voor een parkeervak. Volwassenen kunnen een vak ‘huren’ voor 5 euro, voor handelaren/kofferbakverkoop is dat 7,50 euro. Deelnemers bepalen zelf hoe zij hun vak inrichten en wat er wordt verkocht (uiteraard geen aanstootgevende zaken). Voor de kofferbakverkoop is een aparte gedeelte gereserveerd. Een klein gedeelte op de parkeerplaats is beschikbaar om te parkeren. Bij de inschrijving kan worden aangeven of er een auto geparkeerd moet worden. De kosten bedragen 1 euro voor de hele dag. Deelnemer krijgen vervolgens een parkeerkaartje op naam.

Inschrijven kan via jcdelammetjes@hotmail.com of tel. 06-17027537 en 06-23681609.