DORDRECHT – Twee van de zes bussen van de Gebruikersvereniging Rolstoelbus (GVR) zijn in de Oudejaarsnacht door vuurwerk volledig verwoest. “De bussen zijn goed verzekerd, ook tegen dit geweld. De GVR is een gezonde vereniging die spaart voor vervanging van het wagenpark. Natuurlijk is de vernieling een tegenslag voor ons, maar wij verwachten binnenkort een nieuwe bus te kunnen bestellen,” aldus de scheidende voorzitter van de vereniging, Nico Lockhorst. De crowdfunding die deze werd opgezet is daarom gestopt. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Lockhorst: “We hebben morgen (vrijdag 6 januari, red) pas een afspraak voor aangifte bij de politie, want eerder was er geen tijd. Daarna kunnen we pas een schadeclaim indienen bij onze verzekeringsmaatschappij. De aanschaf van een nieuwe bus zal ons zeker extra geld kosten, ook omdat onze bussen ingericht moeten worden voor de rolstoelgebruikers met een hydraulische lift en een systeemvloer, zodat ze veilig zijn tijdens het vervoer. Op dit moment hebben we nog vier andere bussen in gebruik. Ik verwacht geen problemen bij het vervoer van onze leden op korte termijn. Wanneer we goed plannen kunnen we iedereen gewoon op tijd naar zijn of haar bestemming brengen.”

Crowdfunding

Initiatiefnemer van de crowdfundingsactie die op 4 januari startte voor nieuwe bussen, Kasper Muileboom: “Blijkbaar heeft de organisatie genoeg middelen, dus hebben we in overleg de actie gestopt. Wij zullen de donateurs aanschrijven met de vraag of ze hun geld terug willen of dat ze het alsnog willen schenken aan de GVR.” Lockhorst: “Het is heel goed als mensen via crowdfunding kunnen bijdragen aan een armlastige organisatie, maar dat is de GVR niet. Dus willen we ook geen misbruik maken van de goedheid van mensen. Dit besluit is unaniem in het bestuur genomen. Ik draag het stokje na dertien jaar voorzitterschap graag aan de nieuwe voorzitter André Muileboom over. Overigens hebben we wel een grote behoefte aan vrijwilligers die als chauffeur onze vereniging willen steunen,” besluit Lockhorst.

Chauffeurs

De GVR bestaat al 33 jaar en heeft bijna 200 leden. Vrijwillige chauffeurs brengen de leden op aanvraag (24 uur van tevoren) in de regio naar bijvoorbeeld ziekenhuis, fysiotherapie, familie, sport of hobby. De leden zijn mensen van alle leeftijden die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel. De leden zijn via de vereniging eigenaar van de bussen. Zij betalen 12,50 euro per jaar en de ritprijs die de kosten dekt. De chauffeurs parkeren de bus bij hun woning. Lockhorst: “Het bestuur gaat bekijken in hoeverre het mogelijk en raadzaam is, de bussen tijdens de Oudejaarsnacht op bewaakt terrein te parkeren. Blijft natuurlijk de vraag of en wanneer vandalen het op je voertuig gemunt hebben. Zoiets valt nooit helemaal te voorkomen.”