DORDRECHT – Het zo fraaie seizoen van GSC/ODS eindigde vanmiddag op sportpark Stadspolders in mineur. Sportief gezien, omdat GVV’63 de Dordtenaren naar de tweede klasse versperde, maar vooral vanwege het wangedrag van een aantal heethoofden, die de Papendrechtse arbiter Ad van Drunen deden besluiten de beslissende confrontatie voortijdig te beëindigen.

GSC/ODS leidde op dat moment met 3-1, onvoldoende om de donderdag in Gameren opgelopen achterstand van 4-0 weg te poetsen. GVV blijft tweedeklasser, GSC/ODS acteert komend seizoen weer opnieuw in de derde klasse.

Maar het sportieve aspect werd naar de achtergrond gedrongen, vanwege het wangedrag van een aantal toeschouwers, die de confrontatie met elkaar zochten. Voorzitter Thijs Blom stelde eerder op de middag  dat er ‘met 500 man langs de lijn, altijd wel vijf gekken tussen lopen.’ Die woorden werden bewaarheid. In de slotfase van de tweede helft trok één hooligan een sprint van honderd meter om een andere aanwezige te slaan en te schoppen, tot ontzetting van het leeuwendeel van het publiek. Voorzitter Blom probeerde het handgemeen te relativeren. ,,Er zijn op een paar plekken klappen uitgedeeld, maar er was geen sprake van een massale vechtpartij.”

Maar met politie op het terrein, uitgerukt met auto’s en busjes, botgevierde frustraties door zogenaamde ‘supporters’ en een voortijdig beëindigde wedstrijd kon de preses  niet bepaald spreken van een geslaagde middag. Het duel tegen GVV zou de climax moeten vormen na een dag vol festiviteiten bij de vereniging, ongeacht het resultaat.

GSC/ODS liet zich aanvankelijk van zijn beste kant zien, ondanks de bijna niet te repareren schade. Toch werd het spannend, mede dankzij een Dordtse strafschop na nauwelijks een minuut, die in tweede instantie een 1-0 voorsprong opleverde. De bezoekers uit Gameren raakten van slag en ontsnapten aan een tweede strafschop plus uitsluiting na hands op de doellijn. De tweede treffer kwam er toch nog voor de pauze, dankzij Kevin Sprangers: 2-0.

Het eerste bedrijf duurde meer dan een uur, omdat Frank Dekker ongelukkig ten val kwam, klaagde over een pijnlijke nek, moeilijk ademhaalde en aanvankelijk zijn armen en benen amper kon bewegen. De onfortuinlijke GSC’er bleef zowat roerloos liggen tot de ambulance arriveerde. Na de deskundige hulp van twee ambulancebroeders hoefde Dekker niet naar het ziekenhuis. Wel was zijn wedstrijd voorbij.

In deel twee werd duidelijk dat meer acteurs de negentig minuten niet zouden volmaken, maar dan vanwege hun gedrag. Eerst verdween Bert van Selm van het toneel (twee keer geel). GSC/ODS  benutte het numerieke voordeel niet, want Stephan Vermeulen liep op een dommem manier tegen zijn tweede bekeuring op. De thuisclub werd verder gedecimeerd, toen Dennis Groeneweg zich als een hooligan op voetschoenen manifesteerde door doelman Maikel van Tuyl te torpederen. De gele kaart die Van Drunen trok was een te lage straf, maar omdat Groeneweg al een prent op zak had, verdween hij naar de kleedkamer. Met negen man scoorde Jeffrey Gooshouwer zowaar 3-0, maar een door GVV benutte strafschop bracht de gasten in veilige haven: 3-1.