DORDRECHT-Op de slotdag van het EK Shorttrack in Dordrecht klonk zondagmiddag het Wilhelmus voor Sjinkie Knegt. De 25 jarige Fries was zojuist in de wederom volgepakte en zeer sfeervolle ijshal aan de Sportboulevard gekroond tot Europees Kampioen en nam op imponerende manier de titel over van de Rus Victor An.An moest in Dordrecht genoegen nemen met het zilver.Brons was er eveneens voor een Rus; Semen Elistratov.
Na winst zaterdag op de 1500 meter en een tweede plaats op de 500 meter sloeg Knegt zondag toe in de adembenemende 1000 meter eindstrijd. Knegt maakte dankbaar gebruik van een fout van An en ging op de winst af (bijfoto).Freek van de Wart eindigde als tweede en bleef de Russen voor. Op de afsluitende 3000 meter superfinale was het voor Knegt slechts zaak om te finishen zonder straf.Zijn vierde plaats over de meet was goed voor zijn tweede Europese titel.Op het slotnummer van het EK, de 5 kilometer lange relay greep Nederland naast het goud. Rusland werd winnaar, gevolgd door Hongarije als tweede.Nederland completeerde met de derde plek het erepodium.
De Britse Elise Christie behaalde het kampioenschap bij de vrouwen.Zij bleef de Russische Sofia Provirnova en de Poolse Patrycja Maliszweska in het eindklassement voor. Zilver was er voor de Nederlandse damesploeg op de 3000 meter relay. Oranje moest nipt toegeven op de winnaressen uit Rusland. Hongarije legde beslag op plaats drie.Met de huldigingen van de kampioenen kwam een einde aan een meer dan geslaagd driedaags sportspektakel met een grote publieke opkomst in Dordrecht; goud omrand door de Europese titel voor Sjinkie Knegt.
moment