ZWIJNDRECHT/PAPENDRECHT – Zo’n 150 mensen kwamen dinsdagavond naar het Raadhuisplein voor een protestmars tegen de oorlog in Oekraïne. Het gezelschap liep uitgerust met borden en een vlag door de straten van Zwijndrecht. De burgemeester en verschillende raadsleden liepen mee. Alle deelnemers spraken hun afschuw uit tegen de oorlog in de Oekraïne.

Burgemeester Hein van der Loo zei dat de eerste vluchtelingen al in Zwijndrecht zijn  aangekomen. De verwachting is dat de komende weken grotere groepen vanuit Oekraïne zullen aankomen . Waar er opvangruimte gemaakt wordt is nog niet duidelijk. Van der Loo verwacht daar deze week meer duidelijkheid over te kunnen geven. Het Raadhuis was geel-blauw uitgelicht.

Rust gewenst

Ook in Papendrecht zijn de eerste vluchtelingen aangekomen. Een groep van acht vluchtelingen uit Oekraïne wordt sinds dinsdagavond opgevangen in het Leonardo hotel in Papendrecht. De gemeente heeft daar meerdere kamers gereserveerd om zo de eerste vluchtelingen op te kunnen vangen. Voor langdurige opvang is de gemeente in gesprek met diverse partijen.

Burgemeester Annemiek Jetten: “Laten we er samen voor zorgen dat deze mensen zich welkom voelen in Papendrecht. Geef hen de rust en ruimte om te verwerken wat zij de afgelopen weken hebben meegemaakt. En laten we ze helpen daar waar behoefte aan is.” Jetten doet ook nog een oproep: “Kom niet naar de opvanglocatie met spullen. Het is goed bedoeld. Maar deze mensen zijn gebaat bij rust. En als gemeente zullen wij inventariseren waar zij behoefte aan hebben.”

Inzamelingsactie

Medewerkers van een bedrijf in Zwijndrecht zijn gestart met de inzameling van materialen die zij richting Duitsland en vandaar naar de Pools-Oekraïense grens gaan brengen. “De oorlog in Oekraïne gaat ons aan het hart… wij moeten iets doen. Daarom zijn wij spullen gaan inzamelen om deze op de juiste plek te krijgen. We sluiten ons hierbij aan bij een actie in Duitsland: zij hebben de juiste contacten en wegen al gevonden waardoor dit sneller en efficiënt gaat. Aankomende maandag, 14 maart vertrekken wij met een aanhanger en bus vol spullen. We kunnen nog heel wat spullen gebruiken: warme winterkleding, slaapzakken, slaapmatten, (ongeopend) EHBO materiaal, water, luiers, babyvoeding (poeder), houdbare voeding, infuuszakken, ongeopende medicijnen (zonder recept) en stevige rugzakken. Alles is welkom, zolang de kleding niet afgedragen is, de voeding  en medicijnen niet in glas zit en ongeopend is.”

Inleveren kan bij: Jos Mientjes Vloerafwerking, Dubbelweg 1 te Zwijndrecht (achter Opnieuw&CO). De actie van de mensen in Duitsland is te volgen via https://www.facebook.com/Ukrainehilfe-Rothenberg-Uslar-107623498538114/