DORDRECHT – ‘Martin Huisman, vecht er voor, maat.’ Het is een van de reacties op de Facebookpagina Steun Martin Huisman, vader van Rowena (Het meisje van Nulde). Een pagina die speciaal werd aangemaakt om Martin Huisman te steunen. Een vader die vijftien jaar geleden, in 2001, op afschuwelijke wijze zijn dochtertje verloor. De Dordtse Carola Zwaan maakte de pagina aan. De groep groeide in korte tijd naar maar liefst 5.000 leden.

Het meisje van Nulde. Het blijkt de 4-jarige Rowena Rikkers uit Dordrecht te zijn. Het land is in shock als alle gruwelijke details omtrent haar overlijden bekend worden. De vriend van haar moeder, Mike J. en haar moeder gaan beiden de cel in. Mike J. krijgt ook tbs opgelegd. December vorig jaar krijgt vader Martin Huisman het bericht dat Mike J. begin januari op onbegeleid verlof mag. Het onbegrip is immens groot. Niet alleen bij hem. Huisman krijgt veel bijval. Onder meer van de Dordtse Carola die op haar manier hem een hart onder de riem wil steken. Velen springen bij op de Facebookpagina. Zij spreken hun verontwaardiging uit, laten een gedichtje achter, sporen aan om de petitie (‘Mike J. mag nooit meer vrijkomen’) te ondertekenen en promoten het eerbetoon aan Rowena, de manifestatie op zaterdag 26 februari om 13.00 uur op het Malieveld in Den Haag.

Onmacht
Carola maakte de pagina op nieuwjaarsavond. Op vrijdagavond had ze Huisman in de uitzending van Hart van Nederland gezien. Dat greep haar ontzettend aan. Ze wilde iets doen voor de nabestaanden en met haar eigen gevoelens van onmacht. “Ik heb het me altijd al aangetrokken. Het is vreselijk. En dan woon je zo dichtbij. Walgelijk. Hoe kan iemand dit een klein friemeltje aandoen.” Ze bezocht het grafje van Rowena op begraafplaats Essenhof, maar andere middelen om de familie te helpen had Carola niet. Totdat zij eind december de uitzending op tv zag. “Die man was een wrak. Ik moest nu iets doen.” Nadat zij de pagina had aangemaakt, kreeg zij al snel contact met Huisman en dochter Rochelle. “Dat is heel bijzonder. We hebben dagelijks contact en we gaan elkaar ontmoeten.” Carola weet zo ook dat haar daad het gewenste effect heeft. “Martin en Rochelle zijn heel dankbaar. Het geeft ze heel veel steun en daar is het mij altijd om te doen geweest.”

Manifestatie
Op de Facebookpagina wordt Huisman gesteund in zijn strijd om vrijlating te voorkomen. Het onbegeleid verlof zou volgens Carola een paar uurtjes geweest zijn. “Martin denkt inderdaad dat hij met een jaar kan vrij komen. Dat wil hij tegenhouden. En er zijn meer mensen die de strijd aangaan. Hij krijgt heel veel bijval van andere ouders. Er zijn helaas veel meer slachtoffers.” Op 26 februari wordt er een manifestatie gehouden. Niet alleen als eerbetoon aan Rowena, maar ook een duidelijk signaal van de aanwezigen die vinden dat het rechtssysteem moet veranderen. Op de Facebookpagina wordt er volop gesproken over carpoolen en voordelige treinkaartjes. “De volgende stap van Martin is het Binnenhof”, weet Carola. Verschillende mensen willen hem ook een donatie geven. Geld dat niet zozeer wordt gebruikt voor zijn levensonderhoud, maar des te meer voor de strijd die hij voert. Al zou het geld een wel heel bijzondere bestemming kunnen hebben: “Over een paar jaar verdwijnt het grafje van Rowena. Martin heeft geen geld om het te behouden. Hij zou het prachtig vinden als dat wel zou kunnen.”