-

reageer als eerstma 10 dec 2018

Dordtse kunstenaars in het Dordrechts Museum

DORDRECHT – Het Dordrechts Museum zet twee bekende Dordtse kunstenaars in de spotlights met een tentoonstelling: Ton Kraayeveld en Otto Dicke. Beide tentoonstellingen zijn afgelopen weekend geopend en zijn respectievelijk tot 5 en 26 mei te zien.

Ton Kraayeveld (1955) is in 2017 benoemd tot de eerste Stadskunstenaar van Dordrecht. De afgelopen twee jaar heeft hij de stad en haar inwoners op verrassende wijze geobserveerd en vastgelegd op papier. Het Dordrechts Museum toont deze werken in de tentoonstelling ‘Stadswerken – Ton Kraayeveld’. Als Stadskunstenaar maakte hij onder andere een serie aquarellen van voorbijgangers. Hieruit blijkt dat de vluchtigheid van de aquareltechniek zich goed leent voor het vastleggen van alledaagse handelingen, zoals het gebruik van een mobieltje of het uitlaten van de hond. Een deel van de werken wordt na afloop van de tentoonstelling opgenomen in de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht.

Otto Dicke
Dit jaar is het 100e geboortejaar van Otto Dicke (1918-1984). Hij werd geboren in Dordrecht en maakt als bekende tekenaar deel uit van de geschiedenis van de stad. Dicke was een geboren tekenaar. Hij leerde zichzelf tekenen en bereikte daarin een verbluffend niveau. Zijn werk kenmerkt zich dan ook door een sterke binding met de Hollandse tekentraditie. Intens en betrokken verbeeldde hij een herkenbare wereld, trefzeker en kwetsbaar. Dicke maakte vrij werk, cartoons, boekillustraties en mozaïeken voor scholen en kerken. Landschappen, figuurstudies, stadsgezichten en stillevens maken van het, voornamelijk getekende, oeuvre uit. Bekend werd hij vanaf de jaren ’50 door zijn reclametekeningen voor onder andere KLM, illustraties bij verhalen van Simon Carmiggelt en zijn tekeningen voor de VARA-gids. Met Cees Buddingh’ maakte hij jarenlang stripverhalen voor een aantal kranten. In 1973 werd hij voor zijn werk geridderd in de orde van Oranje-Nassau en in 1981 benoemd tot ereburger van Dordrecht.

Vier Zonen
De tentoonstelling maakt deel uit van het project ‘De Vier Zonen van Dordrecht’. Dordrecht eert hiermee vier markante persoonlijkheden die 100 jaar geleden geboren werden en zeer belangrijk waren voor de stad en ons land: schrijver Cees Buddingh’, beeldend kunstenaar Otto Dicke, verzetsstrijder Aart Alblas en componist Kors Monster.

Geef een reactie