-

reageer als eerstvr 21 sep 2018

Politiek Gezien: komt het busje zo nog?

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week: de ‘politieke klucht’ rond de bushalte bij begraafplaats Essenhof. 

De Dordtse ‘begraafplaatsbushalteklucht’ bereikte deze week een verdeeld dieptepunt in de commissie Fysiek. Voor het zomerreces van de gemeenteraad waren de rijen van de raad nog gesloten. Het ‘Busje komt zo’-lied van Höllenboer kon in aangepaste versie gedraaid gaan worden.

Euforie alom, alleen moest er nog een voorstel bedacht worden. Want het moest wel betaalbaar blijven. Immers, de gemeente had bij de onderhandelingen rondom de gunning van de openbaar vervoerconcessie met de Provincie een lijst met harde eisen en een lijst met wensen ingebracht. En de bushalte Essenhof stond op het wensenlijstje. Qbuzz werd de uitverkoren vervoerder. Een commercieel openbaar vervoerbedrijf dat ook een tent moet runnen. Het wensenlijstje werd terzijde geschoven. Tenslotte moest de tering naar de nering worden gezet. En aan de uitvoering van wensen hing men, begrijpelijk, een prijskaartje. En daar begint de schoen van wethouder Rik van der Linden een beetje te wringen. Het prijskaartje om de halte Essenhof onderdeel van een vaste lijn te laten worden is duur, erg duur. Dus werd er naar alternatieven gezocht, zoals een belbusje gerund door vrijwilligers. Of de Drechthopper maar inschakelen en de leeftijd van de passagiers drempelloos laten zijn, vond BVD. Of laat ze maar een stukkie lopen, vond VVD-er Alexander Kuhlmann, die van mening was dat het eigenlijk allemaal best geregeld is. Van der Linden speelde met zijn voorstellen het bekende balletje-balletje-spelletje. Een veelheid van voorstellen werd aan de commissieleden aangeboden met grote prijsverschillen. Margret Stolk (VSP) verweet de wethouder dat hij had verzaakt om de bushalte Essenhof op het lijstje met harde eisen te plaatsen. Daarom hield zij hem er verantwoordelijk voor dat dit agendapunt keer op keer in de commissie aan de orde moet komen. En dat de stad genoegen moet nemen met een houtje-touwtje-oplossing. Van de unanimiteit bij de uitvoering motie Bushalte Essenhof bleef in deze commissievergadering niet veel over. De PvdA hield zich gedeisd, Oostenrijk van het CDA sputterde wat tegen, Frantzen van de SP hield net als de VSP en D66 vast aan een bushalte. Wethouder Van der Linden hield vast aan de goedkope varianten. Kuhlmann is voor wat meer beweging van de bejaarde kerkhofbezoekers. Voorvechtster Jannie Bozuwa (82) zat in de zaal en keek er naar. Maar Dordrecht kent straks een eigen variant op het ‘Busje komt zo’.

‘Er liepen twee bejaarden zo maar over straat
De een vroeg aan de ander, zeg weet jij misschien
hoe laat hoe laat

komt hier de kerkhofbus (3x)

Toen zei die ander dus
(Refrein)

Busje komt zo (12x)

Eventjes geduld nog
Want het busje komt zo’

 

Toch?

Deze week in Studio de Witt

Zaterdag 22 september ontvangt Ben Corino Marianne Nobel (1947) als hoofdgast in Studio De Witt. Ze zette zichzelf op de landelijke kaart door haar deelname aan The Voice Senior bij RTL4. Ze won niet, maar verliezen deed zij ook niet. De overwinning gunt zij Vughtenaar en soulkanon Jimi Bellmartin van harte. Andere tijden breken er voor Noble aan. Op 1 oktober staat zijn met de zeven medefinalisten in het Circustheater in Scheveningen en ze een heuse manager gekregen. Van af en toe een optreden is zij plotseling een veelgevraagde artiest geworden. Maar Noble’s carriere startte al in de vroege sixties. Ze zong met bekende groepen en had enkele singles. Naarmate zij ouder werd nam het aantal optredens af. Maar in Dordreht bleeft zij erkend en gewaardeerd in de bluescene. Samen met haar dochter Menke treedt zij nog regelmatig op. Maar voor Noble geldt nu de regel uit de song van Bob Dylan: The times they are a-changin. Maar heel anders dan zij had durven dromen.

In deze uitzending praat Corino met haar over de mens Marianne Nobel, de door haar ingebrachte muziek, de start van haar muziekcarrière en natuurlijk over haar ervaringen in The Voice Senior.

In het tweede uur is er de aandacht voor de Dordtse en Drechtstedelijke actualiteiten van deze week. Dichter van dienst is de Dordtse dichter Jan van der Geer.

Studio De Witt is van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

 

Geef een reactie