-

reageer als eerstza 2 nov 2019

Succesvolle aanpak Doe ff Gezond nu ook in de rest van de stad  

DORDRECHT – De geboekte resultaten van Doe ff Gezond in Dordt-West zijn dermate succesvol dat besloten is het programma stadsbreed uit te zetten. Donderdag, op de Dag van de Gezonde School, vond dit officiële startmoment plaats. Alle Dordtse scholen en kinderopvanglocaties ontvingen een grote fruitkist met informatie over Doe ff Gezond. Er werden rond de 170 kisten uitgedeeld. Jenna Davies, projectleider Doe ff Gezond, noemt de ontwikkeling een mijlpaal. “Er wordt inderdaad een hele grote stap gemaakt. De inzet gaat van Dordrecht-West naar heel Dordrecht.” (Foto: Thymen Stolk)   

Wat werkt wel en wat niet? Die kennis is er al bij Doe ff Gezond, dat sinds 2012 bestaat en sindsdien de pijlen richt op Crabbehof, Krispijn en Wielwijk. Dat heeft geresulteerd in mooie cijfers: het overgewicht bij kinderen in de basisschoolleeftijd is gedaald van 42 procent naar 25 procent en het aantal kinderen met ernstig overgewicht daalde van 18 procent naar 8 procent. “Cijfers waar we trots op zijn”, zegt Davies. Doe ff Gezond zet in op een gezonde omgeving voor kinderen. Hiertoe wordt de samenwerking gezocht met professionals op scholen, in de kinderopvang, bij consultatiebureaus en sportverenigingen. “Omgevingen waar kinderen veel verblijven, worden op alle fronten gezond gemaakt. Het worden plekken waar het maken van een gezonde keuze de norm is. Water drinken in plaats van frisdrank, een appel pakken in plaats van snoep. Dat maakt al zoveel verschil.” Doe ff Gezond adviseert en ondersteunt. De aandacht van het programma wordt nu verbreed naar heel Dordrecht. “De grote lijnen worden stadsbreed ingezet. Daarnaast worden er vijf of zes buurten uitgelicht, waar een intensievere aanpak en coaching komt, in buurten waar dit harder nodig is. Doe ff Gezond kan zowel op macroniveau plaatsvinden, als op microniveau. Denk aan het helpen van een gezin.”

Prikkelen

Doe ff Gezond, de Dordtse variant van het landelijke programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), stimuleert een gezonde en actieve leefstijl bij kinderen van 0 tot 12 jaar. Vanaf donderdag  in grote lijnen in heel Dordrecht. “Doel is scholen en kinderopvang te prikkelen om aan de slag te gaan met gezonder beleid. De samenleving vraagt om een gezondere aanpak, zo is ook vastgelegd in het landelijk Preventieakkoord. Nu is het moment om met alle opvoeders aan de slag te gaan. Want om de omgeving van kinderen gezonder te maken, hebben alle partijen in die omgeving elkaar nodig”, aldus Jenna Davies. Scholen en kinderopvanglocaties worden gestimuleerd om tot minimaal een driesterren-aanpak te komen. Om uiteindelijk met de ambitieuzere vijfsterren-stappen het vignet Gezonde School of Gezonde Kinderopvang binnen te halen. Drie scholen en een kinderopvang hebben dit vignet inmiddels weten te behalen. “Het gaat de goede kant op. Er zijn hele mooie stappen gemaakt en dat moet natuurlijk beloond worden.”

 

Op de foto: Wethouder Marco Stam reikte op basisschool De Regenboog (locatie Volkerakweg) de Doe ff Gezond-fruitkist uit. Ook andere scholen en kinderopvang kregen donderdag een fruitkist. Er werden er rond de 170 uitgedeeld.

 

Geef een reactie