DORDRECHT – Dordrecht als dé voorleesstad? Wel als het aan Stichting Voorlezen, de Bibliotheek AanZet en Kinderboekwinkel De Giraf ligt. Met de nieuwe campagne ‘Dordrecht leest voor… deze zomer!’ willen zij alle Dordtenaren aan het voorlezen krijgen. Wethouder Peter Heijkoop doet de kick-off van de campagne is op 3 juli tijdens de Dordtse Boekenmarkt.

Door allerlei digitale verleidingen zoals (spel)computers en smartphones wordt er tegenwoordig nog maar weinig voorgelezen. Te weinig vinden de organisatoren van de voorleescampgane. Voorlezen brengt rust, prikkelt de fantasie, leert kinderen luisteren en concentreren en stimuleert de schriftelijke en mondelinge vaardigheden. Voorlezen is dus belangrijk maar bovendien ontzettend leuk!

Het Gruffalo toneelstuk

Om meer Dordtenaren te laten voorlezen en het voorlezen beter zichtbaar te maken, hebben Stichting Voorlezen, de Bibliotheek AanZet en Kinderboekwinkel De Giraf deze zomer omgedoopt tot voorleeszomer. Samen met de voorleesambassadeurs willen zij het voorlezen onder de aandacht brengen.

Wethouder en voorleesambassadeur Peter Heijkoop trapt de voorleeszomer af. Tijdens de Dordtse Boekenmarkt op zondag 3 juli leest hij, samen met andere voorleesambassadeurs, om 13.00 uur voor uit het boek ‘Het Gruffalo toneelstuk’. Kinderen zijn van harte welkom om te luisteren.

Boekenmarktbezoekers

Na de aftrap gaan de voorleesambassadeurs de boekenmarkt op en spreken boekenmarktbezoekers aan over voorlezen. Welk boek heb je gekocht? Aan wie ga je dit boek voorlezen? Wil je er misschien een stukje uit voorlezen? De bezoekers die in Dordrecht wonen krijgen een voorleesbingokaart met de oproep om vooral lekker veel voor te lezen deze zomer.

Voorleesbingo

De hele zomer kun je meedoen met de voorleesbingo. Heb je geen bingokaart op de Boekenmarkt gekregen, haal deze dan op bij één van de Dordtse bibliotheken, Kinderboekwinkel De Giraf, Nobel’s Brood, restaurant Rebel Rebel, het Stadskantoor en het Onderwijsmuseum. Lees op zoveel mogelijk plekken in Dordrecht voor. Denk aan het terras, in het park of bij het zwembad. Maak een foto van jouw voorleesmoment(-en) en stuur deze foto’s via een DM op Instagram naar @Dordrechtleestvoor of mail naar dordrecht@voorlezen.org. Streep op de bingokaart jouw plekken af en lever je volle bingokaart in bij De Giraf. Deelnemers maken kans op een voorleesboek.

Hele zomer door

De hele zomer staat in het teken van voorlezen. Ook andere voorleesambassadeurs lezen voor aan kinderen. Zodra het volledige programma bekend is, plaatsen de organisaties dit op hun websites. Houd Instagram en Facebook ‘Dordrecht leest voor’ in de gaten.