REGIO – Het zien van een kinderfiets langs de waterkant zorgt vaak voor onrust. Men vraagt zich af of het kind van de fiets misschien in het water is gevallen. In zo’n situatie is het verstandig om hiervan melding te maken. De brandweer, ambulance en politie nemen geen risico bij dergelijke meldingen en rukken grootschalig uit. (Archieffoto: Stolk Fotografie).

Gelukkig blijkt het meestal loos alarm te zijn. Vaak laten kinderen hun spullen achter om elders verder te spelen. Dit is natuurlijk een grote opluchting. Echter, tijdens deze inzet kunnen de hulpverleners en voertuigen tijdelijk niet beschikbaar zijn voor andere incidenten in de omgeving. In de eerste helft van dit jaar zijn de hulpdiensten ruim veertig keer uitgerukt voor een melding van een persoon te water. “In 25 gevallen betrof het een verlaten kinderfietsje of kledingstukken langs de waterkant”, aldus woordvoerder Gerben van den Boom van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Dit aantal is een verdubbeling ten opzichte van 2022, toen er 28 meldingen binnenkwamen waarvan twaalf keer sprake was van achtergelaten spullen.

De hulpdiensten in Zuid-Holland Zuid vragen dan ook om oplettendheid bij ouders en verzorgers van kinderen. “Met een paar simpele handelingen kunnen zij ons enorm helpen en een onnodige inzet van hulpdiensten voorkomen. Let bijvoorbeeld goed op de spullen van kinderen zoals kinderfietsen en speelgoed. Is het fietsje wel thuisgebracht na het spelen? Zo zorgen we ervoor dat er geen onrust ontstaat wanneer dat niet nodig is”. Als eigenaren van een (kinder)fiets, speelgoed of een scooter kunnen deze spullen ook voorzien worden van telefoonnummer en adres. Mochten de spullen dan toch vergeten worden dan kan de vinder direct contact opnemen met de eigenaar. “Let dus ook op je eigen spullen en laat deze niet onbeheerd achter bij de waterkant”, licht Van den Boom toe.