Nieuwjaar: velen kijken er naar uit, maar anderen zijn blij als het voorbij is. Vooral huisdierenbezitters en mensen die graag vroeg slapen gaan op 31 december altijd een zware nacht tegemoet. Ook degenen die schade aan hun auto of huis oplopen door andermans vuurwerk zullen met minder plezier terugkijken op de jaarwisseling.
Jaarlijks is vuurwerk verantwoordelijk voor minimaal 15 miljoen euro aan auto- en woningschade. Hiervan wordt sommige schade wel vergoed, maar dit is niet altijd het geval. Wat kunnen degenen die slachtoffer worden van vuurwerkschade ondernemen?
Autoschade
Het is vaak het illegaal vuurwerk dat voor problemen zorgt. Zo raken auto’s onder andere beschadigd door vuurwerk dat rondvliegt of auto’s lopen ruitschade op, doordat er te hard geknald wordt. Mocht een auto brandschade oplopen, dan wordt dit vergoed met een beperkt of volledig cascoverzekering. Dit zal over het algemeen geen gevolgen hebben voor de no-claimkorting. Helaas wordt er ook nog wel eens opzettelijk schade toegebracht aan auto’s. Zo is een rotje in de uitlaat stoppen voor sommige mensen blijkbaar het hoogtepunt van oudjaar. Deze schade ten gevolge van vandalisme wordt enkel vergoed wanneer de auto-eigenaar in bezit is van een allriskverzekering. Daar komt bij dat bij het maken van een claim, de no-claimkorting niet onaangetast blijft.
Als de vandalen bekend zijn bij de autobezitter, dan kan schade op hen verhaald worden. Hierbij zal een rechtsbijstandverzekering voor de verdachten geen overbodige luxe blijken. Om schade aan de auto te voorkomen bij oudjaar kan men zijn voertuig het best verplaatsen naar een veilige plek. Voor het huis en in de tuin parkeren zal de meeste vandalen wel weren, maar onopzettelijke schade kan nog steeds aangericht worden. Zeker wanneer er veel vuurwerk wordt afgestoken in de desbetreffende straat. De auto is natuurlijk het veiligst in de garage.
Woningschade
Woningen hebben het met oud en nieuw vaak ook zwaar te verduren en deze kan men niet ‘even ergens anders parkeren’. Het enige dat men kan doen om schade te voorkomen, is de ramen en deuren gesloten houden, zodat niemand vuurwerk naar binnen kan gooien. Bij eventuele schade, zoals brand, kan men een beroep doen op de opstalverzekeraar. Deze zal echter niets vergoeden, wanneer er enkel sprake is van gesmolten voorwerpen of schroeiplekken. Glaswerk dat beschadigd is ten gevolge van een harde vuurwerkknal valt dan wel weer onder de verzekering.
Zelf schade veroorzaakt?
Iemand die zelf per ongeluk schade veroorzaakt aan iemands woning of auto kan aan de bel trekken bij zijn aansprakelijkheidsverzekering. Schade die veroorzaakt is door de kinderen, jonger dan 14 jaar, valt ook nog binnen de polis.