DORDRECHT – Parkmanager van Kil 1 en 2, Frank Swaghoven liep gisteren met de directeur van Kroonint BV, Joep van Eijk op de dijk langs de Dordtse Kil toen ze samen tot hun stomme verbazing ineens een zeehond midden op de rivier zagen zwemmen. De heren hadden alleen een mobiele telefoon om foto’s te maken, wat op die grote afstand niet het scherpste beeld opleverde. Frank: “We zagen het dier allebei en zeiden nog tegen elkaar we hebben geen van tweeën gedronken. We zijn er 100 procent zeker van dat het een zeehond was. We hebben dit uiteraard nog niet eerder gezien en weten ook niet hoe onwaarschijnlijk het is.
Volgens boswachter Thomas van der Es is het op de foto’s van de twee heren moeilijk te zien of het inderdaad een zeehond is. “In de Biesbosch is er in de afgelopen twintig jaar drie keer eerder een zeehond gezien. In 2002 was er een zeehond die enkele weken in de Biesbosch rondzwom en veel bekijks trok. Ook in 2012 en 2015 is er een zeehond gespot. Twee weken geleden zagen voorbijgangers een zeehond op het Hollands Diep ter hoogte van de Haringvlietbrug. Misschien is dit dezelfde zeehond die nu doorgezwommen is naar de Dordtse Kil. Door het gedeeltelijk opzetten (kieren) van de Haringvlietsluizen kunnen zeehonden binnenkomen. Ook kunnen ze via de gewone sluis, op het Haringvliet terecht komen. Laatst was er ook een zeehond in de Maas bij Rotterdam. Het kan zijn dat de zeehond op de Dordtse Kil vanaf die kant naar Dordt is gezwommen.”
Volgens de boswachter van Staatsbosbeheer, die werkzaam is in de Biesbosch kunnen zeehonden ook op de binnenwateren overleven. “De zeehond gaat gewoon in zoet water vis vangen. Maar het kan ook zijn dat hij terug zwemt naar zijn soortgenoten op zee. Door het kieren van de Haringvlietsluizen is het echter niet onwaarschijnlijk dat we vaker zeehonden hier op de rivier zullen zien.”