DORDRECHT – In het hart van Dubbeldam staat een monumentaal gebouw dat in het leven van veel oud-Dubbeldammers een rol heeft gespeeld. In het verleden waren namelijk diverse basisscholen in het gebouw gevestigd, later werd het ingericht als bibliotheek. De huidige naam verwijst naar het verleden van het gebouw, maar er gebeuren inmiddels heel andere dingen dan het geven van onderwijs aan basisschoolkinderen. Het herbergt onder andere een klein en sfeervol theater en is met name het thuishonk van Het KLEIN Toneel, dat werd opgericht door Erwin van Heusden. (Foto: Thymen Stolk)

Inwoner van Dubbeldam Erwin van Heusden toverde een deel van het monumentale gebouw in 2015 om tot een klein theater. “Ik ben theatermaker van origine, en het is altijd mijn droom geweest om een eigen theater te openen.” Erwin heeft een lange en veelzijdige geschiedenis op het gebied van theater. “Ik ben dramadocent op verschillende scholen geweest, onder andere tot vorig jaar op het Wellant College hier in Dordrecht. Vorig jaar was ik betrokken bij de productie van The Passion hier in Dordrecht en komend jaar werk ik weer mee aan The Passion, nu in Roermond. Zelf heb ik ook veel op de bühne gestaan, ook bij grote producties van bijvoorbeeld Joop van den Ende. Tijdens een van de voorstellingen waarin ik meedeed is ook mijn droom ontstaan om dit te gaan doen.” Op een avond stond Erwin in Carré, met de zaal tot de nok toe vol met mensen. De voorstelling liep goed, en nadat het was afgelopen gaf het publiek een daverend eindapplaus. “Plots zag ik in de verte een klein rood lampje. Ik bedacht me: die persoon, die zover van het podium af zit; heeft diegene wel alles meegekregen van wat er op het podium is gebeurd? In een minder grote setting heeft een voorstelling een heel andere impact op de toeschouwers, en zo werd mijn wens om een klein theater te realiseren geboren.”

Rijke geschiedenis
Voor Erwin was het gebouw aan de Dubbelsteynlaan West de perfecte locatie. “Het is een gebouw met een rijke geschiedenis. Ik vond het ook een prachtig idee om het in hartje Dubbeldam te kunnen realiseren, toch een plek op het eiland van Dordrecht met een bijzonder verhaal. De echte Dubbeldammers wonen nog steeds ‘op Dubbeldam’ en gaan ‘naar Dordt’ bijvoorbeeld. Dat vind ik mooi.” Erwin en zijn vrouw Conny pakten de verbouwing grondig aan, en realiseerden er vijf jaar geleden een klein en sfeervol theater. Erwin: “Met een prachtige foyer, waar mensen na een voorstelling nog lekker kunnen na babbelen.” Productiehuis Het KLEIN Toneel, dat in 1999 door Erwin werd opgericht, verzorgt gedurende het hele jaar voorstellingen. Het KLEIN Toneel verzorgt ook acteertrainingen, en door de jaren heen zijn er zeker vijfhonderd deelnemers geweest. “De trainingen zijn bedoeld voor mensen die serieus aan de slag willen met acteren. Het is niet zomaar een toneelstukje opvoeren, er wordt hoog ingezet op kwaliteit. Er is een heel leuk en organisch verloop onder de leden van Het KLEIN Toneel. Sommigen blijven een jaar, of twee jaar, en vliegen dan uit. Anderen lopen er al tien jaar rond”, aldus Erwin. In het theater is plaats voor maximaal 80 bezoekers. Erwin: “Juist die kleinschalige setting doet heel veel met de toeschouwers. Dat is ook mijn missie: dat een voorstelling bij de mensen die komen kijken iets teweegbrengt. Ik kan daar zelf ook door geraakt worden, als ik zie dat een stuk iets losmaakt bij de mensen.”

Culturele activiteiten
Niet alleen het theatergezelschap maakt gebruik van het gebouw, ook andere partijen verzorgen activiteiten in De Oude School. Zo maken verschillende partijen gebruik van de foyer en theaterzaal. En vanaf april vestigt een andere organisatie, Phaedra, zich in de rest van het pand. Erwin: “Omdat er in het verleden meerdere scholen uit Dubbeldam gevestigd waren, vonden wij De Oude School een heel passende naam voor het gebouw.” Erwin benadrukt dat de foyer en theaterzaal van De Oude School echt bestemd zijn voor culturele activiteiten. Erwin: “De Oude School is geen buurthuis waar mensen samenkomen voor een potje kaarten of het vieren van een huwelijksjubileum. Maar partijen die een culturele activiteiten aan willen bieden, of activiteiten met een maatschappelijk tintje, zijn hier van harte welkom.” Zo kunnen mensen vandaag de dag bijvoorbeeld bij De Oude School terecht voor het volgen van dans- en zanglessen en ook zijn er mensen die lezingen geven, of basisscholen die er voorstellingen houden. Erwin: “Cursussen en workshops geven, presentaties voor publiek of schoolvoorstellingen: het behoort allemaal tot de mogelijkheden, hier in De Oude School.”

Op een aantal dagen in maart wordt de De flat van Jet opgevoerd, een klucht. Niet een gewone natuurlijk, maar wel een echte, met deuren en overspel en misverstanden.
Op woensdag 15 april wordt gestart met een reeks uitvoeringen van de voorstelling De Jodenverraadsters.

Meer informatie en kaartverkoop op www.hetkleintoneel.nl. Meer informatie over De Oude School: www.deoudeschool.nl, telefoonnummer 078-2049015.