DORDRECHT – Zoveel mogelijk thuisblijven. Minder bezoek. Voor mensen die tot de risicogroep behoren ligt in deze tijden eenzaamheid op de loer. Het jongerenvrijwilligersnetwerk Dordtse Helden is deze week een belactie gestart. Vrijwilligers worden hierbij gekoppeld aan, veelal, ouderen. “We zijn deze week opgestart en de eerste telefoontjes zijn gepleegd. Het laat zien dat het nodig is, dat de eenzaamheid er is. Een dame voelt zich heel alleen en maakt zich zorgen, dan is het fijn om even met iemand te kunnen praten”, vertelt Marion van Bruggen, die samen met Jacorien Littooij initiatiefnemer en projectcoördinator van Dordtse Helden is. (Beedl: Dordtse Helden)

Een belletje voor een gezellig praatje én een inventarisatie of iemand nog ergens hulp bij nodig heeft. Het doel van de belactie is tweeledig. “Naar aanleiding van een telefoongesprek heeft een vrijwilliger al een boodschap voor iemand kunnen doen”, aldus Marion. Nu activiteiten zijn afgelast en mensen worden opgeroepen contact te minimaliseren of te vermijden, zijn mensen aan huis gebonden, vooral diegenen die tot de risicogroep behoren. Marion: “Het is natuurlijk lastig inschatten hoeveel mensen dit nu precies zijn. Dordtse organisaties zijn daarom de samenwerking aangegaan om de hulpvraag en het hulpaanbod op één plaats samen te brengen. Dit heeft geleid tot de oprichting van Licht voor Dordt. De website www.lichtvoordordt.nl is een grote vergaarbak waar vraag en aanbod samenkomt. Mensen kunnen zich op de site aanmelden als vrijwilliger, bij één van de organisaties, of voor een hulpaanvraag. Zo hebben we met z’n allen beter zicht op wat er speelt.”

Matchen

Ook merendeel van de activiteiten van Dordtse Helden ligt momenteel stil. “Het houden van sociale activiteiten is geen optie en het project maatjescontact is veelal met iemand die tot de risicogroep behoort”, legt Marion uit. De initiatiefnemers bedachten vervolgens de belactie. Die is inmiddels gestart met deelnemers uit het eigen netwerk, “ouderen die al bij ons bekend zijn.” Dordtse Helden is een jongerenvrijwilligersnetwerk met een focus op jongeren tussen de 15 en 30 jaar. De stichting tracht hen te enthousiasmeren om zich in te zetten voor mensen met een klein sociaal netwerk, beperkte financiële middelen of mensen die gewoon gezelligheid missen. “We zijn heel actief op social media maar gaan ook naar plekken waar jongeren zijn, scholen en verenigingen bijvoorbeeld.” Voor de hulpvraag heeft Dordtse Helden contacten met hulpverleners en andere betrokken organisaties. Vervolgens wordt hulpaanbod en -vraag bij elkaar gebracht; Dordtse Helden zorgt voor een match. Die matches zijn inmiddels groeiende.

Impact

De Dordtse Jet Hoogerwaard heeft zich, nadat ze de oproep op LinkedIn zag, aangemeld voor de actie. “Ik vind het een zinvol initiatief. Het is fijn om in deze tijden van crisis iets voor een ander te kunnen betekenen”, vertelt ze. Jet is schrijfster van beroep, zij maakt onder andere de specials Thuis in Stadspolders en Dubbeldam, de Plusser en de Thuis in Papendrecht van Dordt Centraal. “Voor mijn werk bel ik heel veel. Ik klets zo een paar uur vol. Het is toch gewoon erg gezellig om elke dag, of om de dag even met iemand te bellen om te vragen hoe het gaat en of je nog iets kan beteken. Een kleine moeite met veel impact.” Vrijwilligers zijn vrij om aan te geven hoe vaak zij willen bellen. Marion: “Dat mag elke dag zijn, om de dag, of éénmalig. Dat is ook prima, mensen zijn daar vrij in. We willen het wel weten, puur voor de inventarisatie zodat iemand anders bijvoorbeeld de volgende dag kan bellen.”

Meedoen? Of juist een belletje ontvangen? Aanmelden kan via www.lichtvoordordt.nl. Meer over Dordtse Helden via de Facebookpagina Netwerk Dordtse Helden en www.netwerkdordtsehelden.nl.