DORDRECHT – Ook de deuren van De Atlas gingen maandagmorgen weer open. Voor álle leerlingen want De Atlas is een zogenaamde cluster 4 school, een basisschool voor speciaal onderwijs (vanuit Yulius). De eerste twee dagen zitten er inmiddels op en die zijn prima verlopen. Directeur Mark van der Sluijs: “Eigenlijk zijn we verder gegaan waar we waren gebleven, maar dan onder restricties. Uiteraard worden alle maatregelen van het RIVM toegepast op school.”

Al voor de meivakantie had het team het protocol voor de opening gereed. In aanloop naar de ‘eerste schooldag’ zijn er brieven gestuurd naar ouders én kinderen. “Ouders hebben drie brieven gekregen met uitleg over alle maatregelen. En ook de kinderen hebben een brief gekregen, met een uitleg op hun niveau. Wat er wel en niet in de klas mag bijvoorbeeld.” De eerste ochtend was even onwennig. “Maar merendeel van de leerlingen had er weer zin in. Zij wilden graag weer lekker aan de slag. Ze hadden de school gemist, hun juf of meester. Natuurlijk is er in die zeven weken contact geweest, via Google Meet, maar elkaar echt ‘live’ zien is natuurlijk veel anders. En nu is er ook weer tijd om de leuke dingen te doen. Bewegen met de sportmeester bijvoorbeeld. En vergeet ook niet de blijheid onder de collega’s. Dat zij eindelijk de kinderen weer op school les kunnen geven. Dat is echt een gemis geweest.”

Afstand

Op De Atlas zitten 150 kinderen. Van der Sluijs: “We gebruiken nu verschillende ingangen zodat de leerlingen over het gebouw worden verspreid. En bij het uitgaan van de school wordt er ook niet op het schoolplein verzameld, maar blijven de kinderen in de klas zitten totdat via Google Meet hun naam wordt genoemd en zij naar de taxichauffeur mogen. Ook kinderen die door hun ouders worden opgehaald, worden door een leerkracht naar de poort begeleid. Ouders mogen het schoolplein niet op.” Andere getroffen maatregelen zijn: “kinderen moeten uit de buurt blijven van hun leerkracht, anderhalf meter, maar ook collega’s onderling houden natuurlijk afstand, bij het koffiezetapparaat, het kopieerapparaat en noem maar op. We hebben daar duidelijke afspraken over gemaakt.” Voor kinderen die het weer even lastig vinden om naar school te gaan, is extra aandacht. “Sommige kinderen vinden het thuis prettiger dan op school waar ze sneller overprikkeld raken.”

Nieuw tijdperk

Het ‘afstandsonderwijs’ heeft het team perspectief geboden. “We hebben een nieuwe manier van onderwijs ervaren waarbij kinderen niet per se op school hoeven te zitten. We kunnen aanbod creëren, digitaal onderwijs, waarmee we sommige kinderen die op school snel overprikkeld raken verder kunnen helpen. Dat biedt mogelijkheden. Wat dat betreft zijn we een nieuw tijdperk ingegaan.” De school is nu nog gevestigd aan de Wielingenstraat maar zoekt een nieuwe locatie. “Het huidige schoolgebouw is te klein. De laatste jaren is het aantal aanmeldingen flink toegenomen. We zoeken daarom een nieuwe locatie. Andere schoolbesturen helpen ons hierbij.”