REGIO – Alle brandweerlieden van de Brandweer Zuid-Holland Zuid, beroeps en vrijwilligers, hebben iedere week een oefenmoment om de vakbekwaamheid op peil te houden en de deskundigheid verder uit te breiden. Deze oefeningen zijn sinds de uitbraak van het coronavirus stil komen te liggen, maar een werkgroep kwam al snel met een alternatief: webinars. Deze online lezingen/colleges zijn ontzettend succesvol. Niet alleen de ‘eigen’ medewerkers kijken mee, ook brandweermensen in het noorden van het land, België en zelfs Curaçao kijken mee. Gerben van den Boom, communicatieadviseur en Ronald Verwijs, medewerker Incidentenbestrijding van de Veiligheidsregio ZHZ weten meer over het onderwerp.
De Brandweer Zuid-Holland Zuid heeft in deze regio 31 kazernes, waaronder de twee beroepskazernes in Dordrecht. Ruim 800 brandweervrijwilligers en beroeps staan klaar om in actie te komen. Wekelijks vonden er voor hen oefeningen plaats. Ronald: “Een oefening van zo’n anderhalf tot twee uur, op de kazerne of in de omgeving waarin de kazerne gehuisvest is. Daarnaast vonden er ook oefeningen plaats bij bedrijven en organisaties. Toen begin maart het coronavirus zijn intrede deed, zijn we snel gaan schakelen. Op de posten kon niet meer geoefend worden. Maar hoe dan wel? Een groep enthousiaste mensen kwam met een andere invulling: het maken van webinars om een stukje kennis door te geven.” Gerben: “De webinars slaan heel goed aan. Er wordt aangehaakt bij de oefenmaterie uit voor de basis brandweerzorg, onderwerpen uit de dagelijkse praktijk. Zoals bijvoorbeeld kniptechnieken, bij verkeersongevallen, hoe om te gaan met aardgasincidenten en wat ook heel actueel is, de toepassing van waterstof in een waterstofbus.”
Proeftuin
De webinars behalen, met ruim duizend kijkers, mooie resultaten. Niet alleen de eigen brandweerlieden kijken mee, maar ook andere collega’s uit binnen- én buitenland, zo zijn de ervaringen. “Maar het blijft wel de bedoeling dat de onderwerpen aanhaken bij de behoefte van de brandweermensen uit de eigen regio. Natuurlijk, van kennis delen word je rijk. Het is leuk om te horen dat er zelfs op Terschelling, in België en Curaçao wordt gekeken, maar de webinars worden in eerste instantie gemaakt voor de brandweermensen in deze regio”, benadrukt Ronald. “Zij kunnen zelf ook onderwerpen aandragen. En binnen de organisatie zijn er mensen opgestaan die graag hun ervaring of onderwerp wilden toelichten”, aldus Gerben. Hoewel de webinar een proeftuin is, zit een continuering er sterk in. Gerben: “Het gaat nog geëvalueerd worden, maar wij zien natuurlijk ook dat een webinar een slimme manier van kennisoverdracht is. We bereiken veel mensen tegelijkertijd en collega’s kunnen zelf werken aan hun eigen vakbekwaamheid wanneer het hen qua moment het beste uitkomt. We leren daarmee op afstand.”
Innovatief product
‘Fysieke’ oefenmomenten zijn op het moment nog niet mogelijk. “Binnen de brandweer wordt momenteel gekeken hoe de organisatie ingericht moet worden bij ‘terugkeer’ naar een 1,5 meter samenleving. Onderdeel daarvan is ook het vraagstuk vanaf welk moment je deze reguliere oefenmomenten weer mogelijk maakt. Tot die tijd is er een innovatief product dat we onze medewerkers kunnen aanbieden om aan de vakbekwaamheid te kunnen werken”, besluit Gerben.