REGIO – Mondkapjes, schorten, FFP2-maskers, handschoenen enzovoorts. Sinds de uitbraak van het coronavirus is een enorme vraag ontstaan naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). De crisisorganisatie GGD/GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) is in samenwerking met andere organisaties verantwoordelijk voor de verdeling van deze middelen. Sander Zwanenburg droeg de afgelopen maanden zorg voor de coördinatie in deze regio. Deze week is hij begonnen in een nieuwe functie (crisisbeheersing). Hij blikt terug op een turbulente periode waarin bergen werk zijn verzet. (Archieffoto: Thymen Stolk)

De situatie lijkt onder controle nu, zegt Sander, er is inmiddels zelfs een klein noodvoorraadje opgebouwd. Dat was maanden geleden wel even anders. “Het begon met een enorm tekort aan mondkapjes. Omdat de focus van de productie daarop kwam te liggen, ontstond er een tekort aan schorten en daarna was er een handschoenenprobleem.” De GGD/GHOR crisisorganisatie stond in continue contact met de zorgorganisaties over hun voorraden. Telefonisch. Via de mail. Soms meerdere malen per dag. Wie heeft wat op voorraad en wat is het verbruik? Waar is of dreigt een tekort? De verdeling van de middelen verliep in nauwe samenwerking met de GHOR’s van Rotterdam Rijnmond en Zeeland, en in erg goede samenwerking met het zogenaamde ROAZ Zuidwest Nederland (Regionaal Overleg Acute Zorg). “Niets dan complimenten voor wat vier partijen voor elkaar hebben gekregen. Het is een hele heftige periode geweest, maar ik kijk er positief op terug. Ik ben heel blij hoe we vanuit de zorg met elkaar zijn opgetrokken. Dag en nacht is er gewerkt en is er bekeken hoe we elkaar konden helpen. Het is mooi om te zien dat dit ook bovenregionaal gebeurde. Er is zelfs naar instellingen in het noorden van het land gebeld, waar nog relatief weinig besmettingen waren, en uit de voorraad van het Erasmus MC gingen bijvoorbeeld middelen naar een huisarts in Klaaswaal.” Inmiddels is een ‘vijfde’ partij opgericht: het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) waarin diverse partijen samenwerken om persoonlijke beschermingsmiddelen in te kopen en te distribueren.  

 Creatieve oplossingen

De verdeling van de beschermingsmiddelen is altijd conform de richtlijnen van het RIVM gegaan. “Instellingen waar de besmettingen of verdenkingen waren, werden voorzien van beschermingsmiddelen. Omdat aan het begin van de crisis de besmettingen zich concentreerden bij ziekenhuizen, lag daar de focus”, legt Sander uit. “Het kleine beetje dat er was, kon niet worden weggeven om een voorraad aan te leggen of op peil te houden.” Uitbraken in verpleeghuizen waren er nog niet. “Maar een verpleeghuis dat onderaan de lijst stond en een besmetting of verdenking meldde, kwam automatisch bovenaan de lijst te staan.” De verdeling van alle middelen is een enorme puzzel geweest. De lijst van ‘aanvragers’ van de beschermingsmiddelen werd naarmate de tijd vorderde langer en langer. “Van ziekenhuizen, verpleeghuizen, ambulancediensten, thuiszorg, fysio’s, tandartsen en het speciaal onderwijs”, somt Sander op. “Het zijn vijf hele intense maanden geweest waarin we bij tekorten ook alternatieven hebben bedacht om de middelen te kunnen leveren. Door bijvoorbeeld speciale mondkapjes te steriliseren of bij een schortentekort een isolatieschort met een halsterschort te combineren. Door deze twee losse compartimenten samen te voegen ontstond een schort dat eveneens voldeed.” Sander stelt dat als de nood hoog was, de GGD/GHOR crisisorganisatie er bijna altijd in geslaagd is om de middelen te leveren. “Iedereen snapte de problematiek en had er ook begrip voor. Ik hoop dat de waardering daarom groot is dat we in tijden van het onmogelijke toch een hoop voor elkaar hebben gekregen. Complimenten voor alle partijen!”       

Wie zijn wij?

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) doet er alles aan om de coronacrisis te bestrijden. Om lezers een kijkje achter de schermen te geven, brengen we op regelmatige basis iemand die bij of met de Veiligheidsregio werkt, in deze krant in beeld.

VRZHZ is één van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland. Namens de tien gemeenten in onze regio (Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Hoeksche Waard – in totaal zo’n half miljoen inwoners) voeren wij verschillende taken uit op het gebied van crisisbeheersing, rampenbestrijding, brandweerzorg en geneeskundige hulpverlening.

Ons dagelijkse werk is een goed voorbereide brandweer en rampenbestrijdings- en crisisorganisatie die 24 uur per dag en 7 dagen in de week paraat zijn. Door onze expertise zijn wij ook veiligheidsadviseur voor de tien gemeenten en partners in de regio. Wij werken met veel verschillende partners intensief samen. Bijvoorbeeld Politie-eenheid Rotterdam, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en nog veel meer.

Meer informatie via www.zhzveilig.nl, Facebook en Twitter (VRZHZ) en Instagram (veiligheidsregiozhz). Vragen? Stel ze gerust!