DORDRECHT – Met de presentatie van Het Boek van De Waarnemer van Dordrecht heeft Kunstmin dit 366 dagen durende project met-en-voor-de-stad afgesloten. De publicatie met talloze foto’s en citaten van de Waarnemers, markeert het einde van de een jaar lang doorlopende voorstelling. Tussen 1 mei 2019 en 30 april 2020 hield doorlopend dagelijks telkens een andere Waarnemer bij zonsopgang en bij zonsondergang één uur lang de wacht over de stad, vanaf het dak van het Energiehuis.

Maar liefst 732 Waarnemers van jong (14) tot oud (92) betraden het afgelopen jaar de houten constructie boven op het dak van jet Energiehuis. Alle Waarnemers lieten hun ervaring achter. Dit leverde prachtige verhalen op die voor iedereen te volgen waren op de website van De Waarnemer. Hiermee werd het project onderdeel van de stad. De eerste exemplaren van Het Boek werden overhandigd aan de allereerste Waarnemer Sieglien Venloo, aan wethouder Piet Sleeking (zelf eveneens een keer Waarnemer) en aan Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum. Peter Schoon ontving ook de vijf Waarnemer-logboeken met de handgeschreven verhalen van alle Waarnemers en alle portretten van de Waarnemers en de foto’s die gemaakt werden direct na afloop van de waarneming. De logboeken krijgen een plek in het Stadsarchief en zijn te bezichtigen tijdens de tentoonstelling I Love Dordt in het Dordrechts Museum.

Kroniek van de tijd
De boekpresentatie was een feestelijke avond met onder meer muziek, sprekers en fragmenten uit de logboeken de werden voorgelezen. Een van de sprekers, Annette Embrechts, recensent bij de Volkskrant, sprak haar bewondering uit over de verhalen van de Waarnemers. Ze prees de filosofische inslag van de teksten. Het Boek leest echt als ‘een kroniek van de tijd’, aldus Embrechts. Alle deelnemers aan het project, De Waarnemers, ontvingen een exemplaar van Het Boek. Belangstellenden kunnen het boek voor 15 euro aanvragen bij Kunstmin via info@kunstmin.nl. Het project vond plaats in het kader van de Dordtse viering van Synode400 en werd gerealiseerd door Kunstmin in samenwerking met de Australisch-Belgische choreografe Joanne Leighton. Na uitvoeringen in diverse steden in Frankrijk en Duitsland had Dordrecht de Nederlandse primeur.