DORDRECHT – Eigenlijk zouden vrijdag de gedeputeerde van de provincie en de wethouder de afgeronde eerste fase van Leefwerf De Biesbosch bij de Stadswerven komen bewonderen en officieel openen. Die fase is zo goed als afgerond, maar dat feestje kon helaas niet doorgaan. De ontwikkelingen in de insteekhaven naast de Biesboschhal gaan nog wel even door, zegt Elio Barone, initiatiefnemer van de Leefwerf.
“Ik hoop dat als de Koning volgend jaar naar Dordrecht komt om de Prins Clausbrug te openen, we hem meteen door kunnen varen naar een voltooide Leefwerf. Die is nog mooier”, voorspelt Elio. Wat Willem-Alexander dan te zien krijgt? Een stukje levende binnenvaartgeschiedenis, vertegenwoordigd door een breed spectrum aan schepen: van het meer dan een eeuw oude stoomschip Oosterwijk, een sleepboot en een veerpont tot het Zwarte Zwaantje en de vorige week ingevaren Franse motor Marot. In het voorjaar komen daar nog de kleine Franse motor Geran en een spits, het kleinste nog in gebruik zijnde binnenvaartschip, bij. “Ons doel is om ook veel mensen te trekken die niet per definitie iets hebben met binnenvaart. Daarom wordt het ook een aangenaam verblijfsgebied, met drijvend park. Ik zie het voor me dat mensen hier komende zomer komen picknicken op het Zwarte Zwaantje, dat net als de Marot publiek toegankelijk wordt. Je moet het zien als het terrein van Villa Augustus: daar kan je overdag vrij rondwandelen en ’s avonds gaat het hek dicht.”
Meer leven
De Leefwerf vormt natuurlijk een prachtige aanvulling op het Binnenvaartmuseum, dat is gevestigd in de René Siegfried met lashbak aan de kade bij de Biesboschhal. Bezoekers van het museum kunnen straks ‘om de hoek’ de binnenvaartgeschiedenis ‘in het echt’ zien liggen. Stichting Leefwerf De Biesbosch en Stichting De Binnenvaart hebben elkaar dan ook gevonden in een gezamenlijk streven om de binnenvaartgeschiedenis levend te houden. Elio: “En die van Scheepswerf De Biesbosch, wat een zeer innovatieve werf was. Wat nog leeft, zijn de schepen. Dat willen wij graag behouden. We willen overigens ook meer leven in de Biesboshhal zelf brengen. Het Binnenvaartmuseum wil daarin graag nog uitbreiden aan de Wantijzijde.” Leefwerf slaat dus op de geschiedenis in leven houden, maar ook op meer leven in het gebied brengen. En op het feit dat er ook daadwerkelijk wordt geleefd en gewoond aan boord van de schepen. Een deel van de insteekhaven wordt ingericht als jachthaven voor bewoners van de Stadswerven, wat de projectontwikkelaar later gaat doen.