DORDRECHT – Bewoners rond de Wolwevershaven én schippers in de haven hebben een plan gemaakt voor de historische haven waaraan zij wonen en waarop zij trots zijn. Het plan is begin februari naar de gemeente gestuurd, maar tot op heden hebben zij er geen antwoord op gekregen. Uit frustratie hingen ze afgelopen vrijdag een spandoek aan het schroevendok Straatman. Volgens de woordvoerder van wethouder Piet Sleeking is een schriftelijk antwoord op het plan van de bewoners voor de historische Wolwevershaven inmiddels onderweg.

“Door onvoorziene omstandigheden is het antwoord niet eerder verstuurd”, meldt de gemeentelijk woordvoerder over de brief vanuit de Wolwevershaven. “Echter hebben we de bewoners na ontvangst van hun zienswijze op de haven uitgenodigd hun plan mondeling toe te lichten. Dit wilden zij niet. We zien de bewoners als belangrijke gesprekspartner en zijn heel blij met hun betrokkenheid.”

Hans Cornuit, één van de bewoners, stelt dat de eerste contacten over de ontwikkeling van de Wolwevershaven al dateren van oktober 2018. “Er was een bijeenkomst voor bewoners in het Patriciërshuis. De gemeente vertelde daar haar plannen met de haven en vervolgens liep driekwart van de bewoners in de pauze boos weg. De gemeente bood haar excuses aan en wij hebben ze aanvaard. De plannen van 2018 waren in onze ogen veel te commercieel. Vervolgens hebben we het Platform Wolwevershaven opgericht, dat nu ruim tweehonderd leden telt.”

Wandelpromenade
December 2020 was er weer een gesprek met de gemeente, die daarin aangaf dat de verenigde bewoners hun zienswijze op de haven op papier zouden zetten. Dat hebben zij gedaan en dit plan is begin februari opgestuurd. Het bewonersplan bevat een aantal ideeën om de haven verder te verfraaien met historische schepen en een wandelpromenade om de haven aan te leggen met passende sierbestrating. Ook staan zij positief tegenover nieuwe evenementen, die passen bij het bijzondere karakter van de haven. In het plan spreken de bewoners ook een aantal zorgen uit. Zij vinden dat er te veel verkeer is in dit drukbevolkte deel van de stad.

Parkeerprobleem
Cornuit: “De parkeerproblemen voor de bewoners nemen steeds verder toe. Doordat het toerisme toeneemt is er behoefte aan gericht beleid. Horeca is er in onze ogen voldoende rond de ingesloten haven tussen ’t Vlak en het Groothoofd. We willen onze haven graag verder verfraaien en tot een parel van Dordt maken, maar dan moeten er ook een paar zorgen opgeruimd worden. Het Platform voelt zich niet serieus genomen door de gemeente. Dit wordt gevoed door het verleden, waarin zowel schippers als bewoners (toen nog los van elkaar) afspraken met de gemeente probeerden te maken die tot niets leidden. Bijvoorbeeld: er zou geen steiger worden gebouwd bij het Straatmandok, immers niet passend bij een historische haven. Nu wordt een bouwaanvraag hiervoor toch in behandeling genomen. Er zou gewerkt worden aan het parkeerprobleem. Je auto parkeren is nog steeds heel lastig en ondertussen komen er bedrijven bij die klanten aantrekken, die hun auto’s willen parkeren.”

Steiger voor rondvaarten
Volgens de gemeentelijk woordvoerder is er inderdaad een serieus plan voor de aanleg van een steiger voor rondvaartschepen. “Het is nog in planstadium, maar de Welstandscommissie heeft er al wel haar oordeel over uitgesproken. Wat betreft de sportschool die in het pand Stockholm open zal gaan: daar weet ik eigenlijk niets vanaf. Als het past binnen het bestemmingsplan, dan kan er weinig tegen ingebracht worden. Zeker als het bedrijf voldoet aan de geldende parkeernorm.” Cornuit: “Echt, het Platform wil zich namens bewoners en schippers positief blijven opstellen naar de gemeente toe, maar wat maakt de gemeente het ons moeilijk! Het spandoek is een eerste kreet om aandacht. Wij gaan ons hier niet bij neerleggen. Als het niet anders kan, gaan we verder.”