DORDRECHT – Rick en Eva met hun kinderen verhuisden vorig jaar naar een hoekwoning op de grens van Dubbeldam en Dordrecht. “We besloten om de tuin meteen helemaal waterproof te maken”, zegt Rick. En met subsidie van het waterschap is dat gelukt. Wateroverlast behoort tot het verleden.

Aan de buitenkant herinnert niets meer aan het werk wat er is verzet. “Het meeste werk dat is uitgevoerd ligt onder onze voeten”, zegt Rick. “Hier hebben we vier grote blokken met steenwol ingegraven. De blokken werken als sponzen die het regenwater opzuigen. Elk blok kan 220 liter water opnemen. In de voortuin liggen nog eens vijf van deze blokken.” De blokken liggen 1,20 meter diep in de grond. Eerst is er met behulp van een graafmachine een grote sleuf gegraven. Vervolgens zijn er vijf bigbags met drainagezand gestort. Die vormen het bedje waar de steenwolblokken op zijn geplaatst. “Het systeem zuigt het water op en geeft dit langzaam af aan de bodem.” Het water dat in deze blokken komt, is het water dat overblijft, nadat het nieuw geplaatste groene dak op de garage voldoende water heeft opgenomen en de regenton is gevuld. De overgebleven grond is afgevoerd en de tegels zijn gratis opgehaald door de gemeente Dordrecht.” Niet alleen Rick en Eva zijn dik tevreden met hun watertuin, ook hun kinderen genieten ervan. De kleine Kai kan lekker spelen in zijn zandbak met een langslopende watergoot en Rosa geniet van alle diertjes en miertjes die de tuin inmiddels hebben ontdekt.

Subsidie
Bijdragen aan schoon en voldoende water is makkelijker dan je denkt. Met kleine aanpassingen in en rondom het huis kun je al veel bereiken. Je kunt subsidie krijgen als je zorgt voor blijvende verbetering van water en groen in jouw buurt. Maar ook verenigingen en organisaties kunnen subsidie aanvragen. Alle informatie is te vinden op www.wshd.nl/waterbazen.