REGIO – In mei daalde de het aantal WW-uitkeringen in Drechtsteden in vrijwel alle sectoren ten opzichte van april. Ook in vergelijking met mei 2020 is het aantal ww-uitkeringen afgenomen, in deze regio met 5,9 procent. De spanning op de arbeidsmarkt stijgt weer richting het niveau van voor de coronacrisis; werkzoekenden hebben meer kans op werk en werkgevers komen moeilijker aan nieuw personeel. Het aantal banen daalt dit jaar nog wel, zowel landelijk als in Drechtsteden. In sommige sectoren groeit het aantal banen echter al in 2021, zoals in de industrie, de uitzendbranche en het openbaar bestuur. In 2022 stijgt het aantal banen in Nederland weer, verwacht de uitkeringsinstantie.
De arbeidsmarkt in Drechtsteden begint zich te herstellen van de coronacrisis, aldus UWV. De ww-uitkeringen nemen af en het aantal vacatures groeit. In het eerste kwartaal van 2021 groeide het aantal openstaande vacatures met 19,9 procent ten opzichte van vorig jaar, veel hoger dan het Nederlands gemiddelde (12,1). Daarmee neemt de spanning op de arbeidsmarkt weer flink toe; er zijn meer kansen voor werkzoekenden en werkgevers kunnen moeilijker nieuw personeel vinden. UWV verwacht dat de spanning in het tweede kwartaal 2021 nog verder zal toenemen. Wel zijn er verschillen tussen sectoren en beroepen. De arbeidsmarkt bleef in 2020 krap voor beroepen in de techniek, zorg en welzijn, ICT en transport en logistiek. In het eerste kwartaal 2021 werd de markt voor bedrijfseconomisch en administratieve beroepen samen met agrarische beroepen ook weer krap. Daarmee valt de gehele arbeidsmarkt in Drechtsteden weer als krap te typeren, zoals ook het geval was voor de coronacrisis.
UWV verwacht dat de opleving van begin 2021 op de arbeidsmarkt zich voortzet in de loop van 2021 en 2022. Het aantal banen daalt eerst nog licht dit jaar. Die afname doet zich onder meer voor in sectoren die vorig jaar ook al krompen, zoals de horeca en detailhandel. Een uitzondering hierop is de uitzendbranche: de uitzendbanen stijgen dit jaar weer hard, na een sterke krimp in 2020. Deze sector reageert vaak als eerste bij een omslag op de arbeidsmarkt.