REGIO – Annette Vos, locatiemanager Huisartsenpost DrechtDokters, gaat in haar maandelijkse column in op de grote hoeveelheid telefoontjes die bij de regionale huisartsenpost, maar ook bij de collega’s elders in het land binnenkomen.
Niet te behappen
Roodgloeiend stond laatst de telefoon bij onze Brabantse collega’s. Het was ‘niet meer te behappen’, las ik vorige week in de krant. En wij…hadden dat weekend precies dezelfde ervaring. Het was zó druk aan de telefoon dat mensen soms wel een uur moesten wachten voordat de triagiste ze te woord kon staan! Normaal is dat maximaal een kwartier. De situatie lijkt landelijk te zijn, want van collega’s in Amsterdam hoorde ik dat patiënten uit dat gebied zelfs naar de huisartsenpost in Den Haag gingen bellen, omdat ze er bij hun eigen post niet tussen kwamen! Best een zorgelijke ontwikkeling. De huisartsenpost is bedoeld ‘voor spoed’, maar lang niet alle telefoontjes van patiënten vallen onder die noemer. Zijn we kleinzeriger geworden, of onzekerder over onze gezondheid? Ik weet het niet. Ik weet wel dat we veel vragen kregen over vaccinaties (bel de GGD!), over kiespijn (bel de spoeddienst van de tandarts!) en over medicijnen die ineens op waren (bel de dienstapotheek!). Zo blijft de telefoonlijn vrij voor patiënten die onze zorg nodig écht hebben.
Gelukkig verliep het afgelopen weekend iets minder hectisch. We hadden de tekst op het telefoonbandje aangepast, zodat mensen direct weten dat ze wat langer moeten wachten. En we konden extra personeel inzetten. Dat laatste is overigens geen definitieve oplossing, want de zomervakantie staat voor de deur en ook mijn collega’s willen graag met vakantie.
Twijfelt u of uw klacht spoed heeft? Dan kunt u op www.huisartsenpostdrechtdokters.nl een vragenlijst over uw klachten invullen. Dat duurt gemiddeld minder dan een minuutje en u krijgt direct een advies. Bijvoorbeeld dat u de huisartsenpost moet bellen of dat u kunt wachten tot het eerstvolgende spreekuur van uw huisarts. Of dat u niets hoeft te doen en kunt afwachten tot de klachten vanzelf overgaan. Kijkt u ook eens op thuisarts.nl: voor betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte.
Tenslotte vragen we mensen die de post bellen om onze triagisten en huisartsen met respect te behandelen. Ook als u langer aan de telefoon heeft moeten wachten of als u niet het advies krijgt waarop u hoopt. Mijn collega’s op de post zijn getraind om een inschatting te maken van de ernst van de situatie en volgen daarbij ook landelijke protocollen. Als u te horen krijgt dat uw klacht kunt wachten tot u terecht kunt bij uw eigen huisarts, kunt u daar gerust op vertrouwen. Zo houden we de spoedzorg behapbaar!