DORDRECHT – Dat je met een combinatie van bewegen en (therapeutische) gesprekken een positief effect kunt bereiken bij mensen met angst- en/of somberheidsklachten wisten ze al bij fysiotherapeutisch trainingscentrum Balanz en ggz-organisatie Yulius/Indigo ZHZ. “Wij bieden samen al een paar jaar het programma ‘Gesprek in Beweging’ aan”, zegt Arno Hendriks van Balanz. “Dat was echter alleen voor mensen die al in behandeling waren bij Yulius/Indigo ZHZ. Dankzij een bijdrage in het kader van het Dordtse Preventieakkoord kunnen we dit nu tijdelijk gratis en zonder verwijzing aanbieden aan iedereen met beginnende stressklachten of lichte angst- en/of somberheidsklachten.”

‘Mentaal in Beweging’ heet het programma dat Balanz en Yulius/Indigo ZHZ in het kader van het Preventieakkoord gaan aanbieden. “Het doel is om aan mensen met stressklachten en lichte gevoelens van somberheid of angst mentale hulp te bieden in combinatie met een fysiek trainingsprogramma. Dit sluit mooi aan bij de doelen van het Dordtse Preventieakkoord.”

Lichaam en geest
Fysieke activiteit wordt sinds enkele jaren beschouwd als aanvullende therapievorm, naast de gebruikelijke behandelingen voor depressies, zegt Hendriks. “Uit studies blijkt dat beweging een positieve invloed heeft op lichaam, maar zeker ook op de geest. Het bevordert de durf en het uithoudingsvermogen, het verbetert de zelfcontrole, de mentale veerkracht en het incasseringsvermogen. Het stimuleert daarnaast de communicatie en het aanknopen en onderhouden van sociale contacten. En daarmee wordt weer het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen versterkt.”

Zelfvertrouwen
‘Mentaal in Beweging’ is bedoeld als laagdrempelige manier om beter in je vel te gaan zitten. “Je hebt bijvoorbeeld wat overgewicht en wil eigenlijk meer gaan bewegen”, schetst Hendriks. “Maar het is donker en koud buiten en daardoor heb je af en toe gevoelens van somberheid. Het één versterkt het ander, waardoor het nog lastiger wordt om de stap te zetten. Door het project ‘Mentaal in Beweging’ hoef je zelf niet meer het initiatief te nemen om een lichamelijke activiteit op te starten. Daarnaast krijg je ook de structuur en begeleiding die je nodig hebt en ontmoet je andere mensen met dezelfde klachten. Door te trainen, leer je weer te vertrouwen op je eigen lichaam. De deelnemers krijgen een individueel trainingsprogramma en naarmate de tijd vordert, wordt het programma intensiever. Daardoor zien deelnemers dat ze vooruitgaan en verbeteren, wat zelfvertrouwen geeft. Voor mensen met een somberheidsklachten is het heel belangrijk dat ze uit hun isolement komen en dat ze leren ontspannen via activiteiten en lichamelijk inspanning.”

Passend programma
Dankzij de subsidie vanuit het Dordtse Preventieakkoord wordt nog een drempel weggenomen; de financiële. Deelname is namelijk tot en met februari gratis. Daarna kan eventueel gekozen worden voor een Balanz-abonnement. Aanmelden voor ‘Mentaal in Beweging’ kan door te mailen of te bellen naar Balanz. Daarna volgt een intakegesprek. De bijeenkomsten zijn steeds op donderdag van 15.00 tot 16.30 uur. “We beginnen met een gezamenlijke, lichte warming-up, gevolgd door wat informatie over gezondheid, de zin van bewegen en waar je op moet letten. Daarna volg je een voor jou passend fitness- en cardioprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut van Balanz. Een preventiemedewerker van Yulius/Indigo ZHZ spreekt de deelnemers tijdens het programma één op één aan. Dit is geen behandeling, maar puur een coachend gesprek waarin je positieve handvaten krijgt aangereikt. Natuurlijk kun je altijd aangeven als je een keer verder wilt praten. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken bij de gewichtsconsulent.”

Blijvertje
De vicieuze cirkel doorbreken. Dat is het doel. Of zoals Hendriks het samenvat: “Meer vertrouwen in je lichaam en geest krijgen. Je conditie verbeteren en sociale contacten opdoen, die als het meezit leiden tot meer samen sporten.” Nog een leuk feitje: door het sporten worden stofjes als endorfine, noradreline, dopamine en serotonine in de hersenen aangemaakt. Deze zitten doorgaans in antidepressiva. Door te sporten maakt het lichaam ze zelf aan, waardoor vaak minder medicatie nodig is. Deze stoffen geven de hersenen een beloning, waardoor de mensen een succesbeleving ervaren. Hendriks: “Wij geloven in dit concept en denken dat het een blijvertje zal zijn, ook als de steun vanuit het Preventieakkoord is afgelopen.”
Aanmelden kan bij Balanz via tel. 078-6163033 of balanz@planet.nl.