Wanneer sprake is van een periode waarin structureel veel cannabis wordt gebruikt, dan is de kans groot dat iemand geestelijk – en mogelijk ook lichamelijk – afhankelijk is geworden van cannabis. Een cannabisverslaving kan ernstige psychische en fysieke gevolgen hebben en kan veel kapot maken. Ben jij verlaafd aan cannabis of vermoed je dat iemand uit je naaste omgeving een cannabisverslaving (wietverslaving) heeft? De verslavingszorginstelling Recovery Mental Healthcare biedt professionele hulp, door cliënten op een betrokken en medisch verantwoorde manier te helpen bij het stoppen met het gebruik van cannabis. Door de persoonlijke benadering kunnen mensen na de behandeling van een cannabisverslaving weer op een volwaardige manier in het leven staan.
Dit artikel geeft antwoord op de vraag: wanneer ben je verslaafd aan wiet? Daarnaast belichten we de behandeling van verslavingen aan cannabis, alcohol en andere middelen.
Het ontstaan van een verslaving aan hasj of wiet
Verslaving aan cannabis komt veelvuldig voor, kan al op jonge leeftijd beginnen en komt meestal voort uit recreatief gebruik. Doordat cannabis in een joint vaak tegelijkertijd wordt gerookt met tabak, gaat een verslaving aan hasj of wiet vaak samen met een tabaksverslaving. Er ontstaat in de regel geleidelijk een cannabisverslaving doordat iemand met softdrugs experimenteert door een joint te roken. Vervolgens wordt het blowen steeds meer een gewoonte. De naaste omgeving bemerkt allerlei vormen van gedragsverandering, zoals plichtsverzuim op het werk en een sociaal isolement dat steeds verder toeneemt. Uiteindelijk ontdekt de persoon die hasj of wiet gebruikt dat die om dagelijks goed te kunnen functioneren, voortdurend cannabis nodig heeft.
Symptomen van een cannabisverslaving
Stel jij jezelf weleens de vraag: ben ik verslaafd aan hasj of wiet? De volgende symptomen wijzen op een cannabisverslaving: je prestaties op school of op het werk nemen af, je kunt bijna niet meer slapen zonder eerst een joint te roken en je doet tevergeefs pogingen om te stoppen. Als je bent verslaafd aan cannabis kunnen er op korte en lange termijn ernstige ziektes ontstaan, waaronder: schade aan de longen, de luchtwegen, het hart en de bloedvaten. Ook kun je last krijgen van hoesten, bronchitis en astma. Daarnaast kunnen er negatieve psychische en lichamelijke symptomen optreden, zoals hevige slaapproblemen, concentratiestoornissen, angststoornissen, depressie en psychose.
Problematisch drinken
Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving. Cijfers van een bevolkingsonderzoek uit 2020 tonen aan hoeveel problematische drinkers er in Nederland zijn. Er waren in dat jaar 82.000 mensen verslaafd aan alcohol en 395.000 mensen die het middel misbruikten. Een van de redenen dat verslaving aan alcohol zo vaak voorkomt, is dat drank in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Ook omdat alcohol gemakkelijk en legaal te verkrijgen is, is de grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken moeilijk te zien. Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, zijn veel mensen verslaafd aan alcohol. Het middel is zowel geestelijk als lichamelijk zeer verslavend. Dat maakt het extra lastig om zelf te stoppen met drinken en voor je het weet, heb je te kampen met een alcoholverslaving. Ook komt alcoholverslaving vaak voor in combinatie met een andere verslaving, zoals een verslaving aan hasj of wiet.
Hoe kom je van een verslaving af?
Het is voor iemand die verslaafd is misschien wel de moeilijkste stap om te erkennen dat die een probleem heeft. Het is ook niet eenvoudig om van een verslaving af te komen. Of het nu om alcoholverslaving, cannabisverslaving of een andere verslaving gaat: er is hulp beschikbaar. Recovery Mental Healthcare biedt ondersteuning bij allerlei soorten verslavingen. Samen met de cliënt, diens naasten en een team van specialisten, wordt vastgesteld welk herstelprogramma voor bijvoorbeeld de behandeling van een alcoholverslaving of verslaving aan cannabis het meest geschikt is. Daarbij ligt de focus op het creëren van een platform waar de cliënt zich op z’n gemak voelt en opnieuw de balans kan vinden.
Na de intake volgt een op maat gemaakt persoonlijk behandelprogramma, dat volledig is gefocust op herstel en in herstel blijven. De cliënt wordt tijdens het gehele proces van herstel begeleid en ook is er nazorg, zodat iemand weer volwaardig in het leven kan staan.