DORDRECHT – FC Dordrecht is gestart met het verzorgen van (voetbal)trainingen binnen de muren van de penitentiaire inrichting De Dordtse Poorten. De club doet dat om gedetineerden te helpen met hun re-integratie in de samenleving. Met het maatschappelijke project FC Dordrecht Inside wordt een groep van twaalf gedetineerden getraind. Wanneer de gevangenen met succes het traject doorlopen, maken ze kans om na detentie een baan te krijgen via het netwerk van de BusinessClub-leden van FC Dordrecht. Dat meldt de voetbalclub op zijn website. (Foto’s: FC Dordrecht)
Deelnemers aan het project hebben Ricardo Ottevanger, trainer/coach van de 017 bij FC Dordrecht, voor de groep staan. De elf kernwaarden van FC Dordrecht staan bij zijn trainingen centraal: respect, verantwoordelijkheid, voorbeeld, professioneel, samenwerken, vertrouwen, ambitieus, discipline, initiatief, creatief en plezier. Samen met ervaringsdeskundige Jules Rasoelbaks wordt ook gesproken over de gevolgen van detentie en hoe terugval in crimineel gedrag te voorkomen is. En de gedetineerden krijgen trainingen om hun sollicitatievaardigheden te verbeteren.
Voorwaarden
Gedetineerden moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor deelname aan het project. Zo moeten ze goed gedrag vertonen, gemotiveerd zijn, een korte straf hebben of in de laatste fase van hun detentie zitten. Personen die veroordeeld zijn voor een zedendelict of geruchtmakende zaak zijn uitgesloten van deelname.
Opleiding
Onderdeel van het project is dat de gedetineerden de opleiding Leider Sportieve Recreatie gaan volgen. Deze internationaal erkende opleiding levert de deelnemers de nodige ervaring en een certificaat op. Daarmee kunnen ze actief zijn in het verenigingsleven van een sportclub. Ook voor het succesvol afronden van het project ontvangen de deelnemende gedetineerden een certificaat.
Premier League
Als afsluiting van het project wacht op 3 juni een wedstrijd tegen het BusinessClub-team van FC Dordrecht. En deelnemers maken, het doel van het project, via het project kans op een baan. De aanpak is gebaseerd op ervaringen in Engeland. Verschillende clubs in de Premier League hebben maatschappelijke projecten, waarbij wordt samengewerkt met gevangenissen. Vaak met veel succes.