DORDRECHT – Rijkswaterstaat (RWS) wijst erop dat na de periode van lange droogte de kans op bermbranden, zoals gisteren langs de A16, toeneemt. Een bermbrand is niet alleen gevaarlijk, omdat deze snel kan uitgroeien tot een fikse brand, het levert vaak ook gevaarlijke verkeersituaties en verkeershinder op, aldus RWS. Automobilisten kunnen schrikken en plotseling (af)remmen, wat niet altijd tijdig door andere weggebruikers wordt opgemerkt. Daarnaast moeten rijstroken of soms zelfs een hele snelweg worden afgesloten om hulpdiensten veilig te kunnen laten werken. Dit zorgde gistermiddag vanaf 15.00 uur voor flink wat vertraging op de snelweg richting Moerdijkbrug. Hoe te voorkomen? (Foto en video: Stolk Fotografie)
Vooral bij langere perioden van droogte stijgt de kans op bermbranden aanzienlijk en is een klein vonkje al genoeg. Een bermbrand kan door verschillende oorzaken ontstaan: een brandende sigarettenpeuk die uit een auto is gegooid, maar bijvoorbeeld ook een stuk glas of plastic van een weggooide fles dat als vergrootglas werkt. Wat normaal al geldt, geldt nu dus zeker: houd je troep binnenboord.
Wat te doen als je een bermbrand ziet? Rij naar een veilige plek en bel 112, adviseert RWS. Via de hectometerpaaltjes langs de weg kun je doorgeven waar de brand zich precies bevindt. Vertel er dan ook bij of de brand in de middenberm of juist de buitenberm is. In een podcast over brand op en naast de weg vertellen een brandweerman en een wegverkeersleider van RWS alles vanaf het moment dat de melding binnenkomt tot het blussen en weer vrijgeven van de weg.