DORDRECHT – Home-Start Dordrecht bestaat 25 jaar en viert dat met diverse activiteiten. Op 1 juni vierde de vrijwilligersorganisatie met de gezinnen  een feestje in Speeltuin Oosterkwartier. Vorige week werden de vrijwilligers getrakteerd op een high tea en een boottochtje. Op 15 september is er in het Onderwijsmuseum een inhoudelijk feestje voor iedereen die betrokken is bij opvoedondersteuning. Thema van deze bijeenkomst is het Nut en noodzaak van vrijwillige opvoedondersteuning.

Professor dr. Geertjan Overbeek van de Universiteit geeft deze middag een lezing. Er zijn gesprektafels voor betrokkenen en een netwerkborrel. Wethouder Marc Merx opent deze speciale jubileumactiviteit. Geja Platerink is coördinator van het Home-Start programma in Dordrecht. Ze vertelt: “We lopen met deelnemende gezinnen samen een eindje op. We zijn er voor gezinnen met kinderen tot achttien jaar De vraag van een ouder of ouders kan heel divers zijn. Soms hebben zij een opvoedvraag, soms behoefte om te praten over het ouderschap of wonen ze net in Dordrecht en hebben ze hulp nodig bij bijvoorbeeld het aanmelden bij een school, tandarts of instantie. Het kan ook zijn dat we helpen bij het structuur aanbrengen in het gezin, als er dwarse pubers zijn of kinderen die niet luisteren.”

Home-Start

In 22 landen over de hele wereld kun je Home-Start vinden, in Dordrecht valt het programma onder de paraplu van Humanitas. Het kantoor is in de Prinsemarij aan de Nassauweg. Home-Start heeft ongeveer dertig vrijwilligers en een van de taken van Geja is het koppelen van het gezin aan een vrijwilliger. “Tijdens het eerste gesprek met de ouder of ouders bespreken we met elkaar de hulpvraag en de verwachtingen. Tijdens zo’n gesprek zeg ik weleens: we komen niet schoonmaken en ook niet oppassen. Daarbinnen is echter heel veel mogelijk. Het gezin, dus de ouder of ouders met kinderen, blijft altijd het uitgangspunt.”

Match

Geja kent haar vrijwilligers goed en weet doorgaans al tijdens het eerste gesprek met de vraagouders wie een geschikte match zou vormen. “De vrijwilliger is vaak zelf een ouder of weet goed de weg in een bepaalde buurt of kan putten uit eigen ervaring. Eén dagdeel per week komt de vrijwilliger bij de mensen thuis. We lopen met de deelnemende gezinnen als het ware samen een eindje op. Het hangt van de vraag af hoe lang dit het samen oplopen duurt. Soms kan iemand na drie maanden zelf weer verder, bij anderen kan het tot een jaar of iets langer duren.”

Actief

De vrijwilliger stelt zich niet op als professionele hulpverlener. “Het is niet zo dat Home-Start bij iemand thuis op de bank gaat zitten om een pasklaar antwoord te geven op vragen. De vrijwilligers zijn actief in de omgang met zowel de ouders als de kinderen. Vaak gaan ze er met elkaar even op uit of wordt aan de kleinsten een boekje voorgelezen. Gaandeweg wordt dan gewerkt aan de hulpvraag. Daarom is die beeldspraak van naast iemand staan ook zo treffend.”

Vrijwilliger worden

Home-Start Dordrecht heeft een groep fijne vrijwilligers in de leeftijd van 22 tot 75 jaar, maar wil graag nog wat nieuwe kandidaten verwelkomen. Wie vrijwilligerswerk zoekt en ervaring heeft met opvoeden, kan zich aanmelden. Je gaat één dagdeel per week op bezoek bij ‘jouw’ gezin waar je een poosje mee optrekt. Niet om dingen over te nemen, maar om naast hen te staan en steun te bieden vanuit je eigen ervaring als bijvoorbeeld opvoeder. Na een paar maanden tot maximaal anderhalf jaar gaan de ouders zelfstandig weer verder.

Hoe doe je dat

Je staat er uiteraard niet alleen voor. De coördinator van Home-Start Dordrecht begeleidt iedere vrijwilliger. Ook krijg je een training en zijn er diverse bijeenkomsten. Je wisselt dan ervaringen uit met andere vrijwilligers of praat met elkaar over een onderwerp. Zo leer je van elkaar, ontwikkel je jezelf en wordt dit vrijwilligerswerk een verrijking van je leven. Aanmelden kan via home-start.dordrecht@humanitas.nl of kijk op www.humanitas.nl/drechtsteden