DORDRECHT – Hans Janssen is directeur van de regionale ambulancedienst. Hij schrijft iedere maand voor Dordt Centraal een column over zaken die hem raken binnen en buiten de zorg. 

Inflatie

Hoeveel commentaren en columns zouden er al geschreven zijn over de torenhoge inflatie? Ik ontkom er niet aan de effecten ervan op onze sector, de ambulancezorg, te benoemen.

We moeten allemaal meer, soms zelfs veel meer, betalen voor onze producten en diensten. Hoewel inflatie doorgaans een tijdelijk verschijnsel is, zijn de vooruitzichten somber. Met daarin een hoofdrol voor de fossiele brandstoffen, vooral die uit Rusland.

De inflatie heeft negatieve effecten op onze koopkracht. Gezaghebbende economen voorspellen dat onze gezamenlijke consumptie aan het eind van dit jaar flink gekelderd zal zijn. Natuurlijk hebben centrale overheden instrumenten om inflatie te beteugelen, maar iedereen gaat de pijn voelen. In het bijzonder de mensen met de laagste inkomens. Wie had dat gedacht toen Poetin besloot om in Oekraïne een oorlog te beginnen…

Alle ondernemers vragen zich af in hoeverre zij de gestegen kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten. Dat lukt tot op heden vrij aardig, want als ik het goed heb begrepen wordt er over de brede linie nog flink winst gemaakt. Ook bij de overheid is de portemonnee nog goed gevuld. Gelukkig heeft de regering besloten om Nederlanders met een smalle beurs te hulp te komen… echter pas met ingang van het nieuwe jaar.

Voor de ambulancezorg volgen we de prijsontwikkelingen ook op de voet. Voor een geheel ingerichte nieuwe ambulance moet inmiddels al 65.000 euro extra worden betaald, bovenop de dikke twee ton die het voorheen al kostte. Zodra de order is geplaatst, moet de helft van het bedrag direct worden overgemaakt. Of wat te denken van nieuwbouw: prijzen voor staal, hout, beton…per maand verbazen wij ons over de stijgingen.

Onze relatie met de banken en de zorgverzekeraars wordt door dit alles stevig op de proef gesteld. Maar eerlijk is eerlijk: ook zorgverzekeraars weten dat de prijsstijgingen zullen moeten worden vergoed. Inboeten op de kwaliteit van de patiëntenzorg is namelijk geen optie. Niettemin: als ik kon toveren dan toverde ik Poetin naar het rijk der fabelen en gaan we versneld over op alternatieve energiebronnen, ook in de zorg.

Hans Janssen