DORDRECHT – De zonnebloem die dit jaar de titel ‘De hoogste van Dordt’ krijgt is liefst 3 meter en 80 cm hoog geworden. Hij werd met veel zorg opgekweekt door binnenstadbewoner Sjef Vermeulen. Een bijzondere prestatie, want de bloem bevindt zich in het hart van de historische binnenstad. Het is Sjef gelukt om in een plantenbak op straat de zonnebloem tot deze grote hoogte op te kweken. (Foto: Gemeente Dordrecht)

Aan de jaarlijks door de gemeente uitgeschreven wedstrijd deden deze keer vijftig tuineigenaren mee. Een ludieke wedstrijd met een serieuze ondertoon: aandacht vragen voor biodiversiteit in de stad. De grootste winnaars van allemaal in deze wedstrijd zijn de insecten, aldus de gemeente. ‘Insecten hebben het moeilijk. Deze kleine bestuivers vinden steeds minder voedsel. Er bloeien te weinig planten. Gelukkig kunnen wij ze een handje helpen. Dat kan door in onze tuin of op het balkon bloeiende planten neer te zetten. En dan het liefst inheemse, wilde planten. Want alleen deze planten geven nectar en stuifmeel. Dat is het voedsel voor bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen. In Nederland leven naast de honingbij nog 359 soorten wilde bijen en hommels. Zonder deze insecten zouden er veel minder bloeiende planten, bomen en vogels zijn’.

De gemeente roept Dordtenaren op om de natuur een handje te helpen door tuin en balkon groener te maken. Tips wat er allemaal mogelijk is, zijn te vinden op de website van Groenblauw Dordrecht.