DORDRECHT – Een eeuw van stilte in Huis Van Gijn is sinds een week verbroken. Geluidskunstenaar Elise ’t Hart (foto) verzamelde samen met museumconservator Wyke Sybesma zo’n honderd geluiden die rond 1900 in het huis geklonken moeten hebben. Van klingelend kristal en porselein tot het opstoken van het fornuis in de keuken, de grote koperen deurbel en het blaffen van Simon van Gijns hondje. Door middel van een geluidsinstallatie en speciale wandelroute, keren de huisgeluiden voor even terug in het museum aan de Nieuwe Haven.  (Foto: Huis van Gijn)

Huis Van Gijn is bovenal een woonhuis waarin geleefd werd, tot Simon van Gijns dood honderd jaar geleden. In zijn testament legde hij vast dat zijn huis en uitgebreide verzameling als museum toegankelijk moesten worden voor publiek. Hij was zakenman en jurist en vond dat om het heden goed te kunnen begrijpen, je kennis van het verleden moest hebben. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het terugbrengen van het huis naar de originele staat, zoals het was toen hij er met zijn vrouw en personeel leefde. De bedden zijn opgemaakt, het diner staat ingedekt en de ingrediënten liggen in de keuken te wachten op bereiding. Alsof de bewoners er ieder moment terug kunnen keren.

Raamspuit, rolveger en ijsmachine

Om die beleving nog completer te maken, zijn tot en met 4 december in vijf ruimtes composities te horen van geluiden die er destijds ook moeten hebben geklonken. Elise ’t Hart van het Instituut voor Huisgeluid maakte opnames van de geluiden die nu nog in het huis te horen zijn, zoals de krakende vloeren, piepende deuren en rammelende ramen, maar ook geluiden die lang niet zijn gehoord. Zoals van de raamspuit, de rolveger en de ijsmachine. Met de Wandelgids voor Huisgeluid kunnen bezoekers drie maanden lang een extra laag ontdekken in het museum, die het huis nog meer tot leven zal brengen.

Meer info: huisvangijn.nl.