DORDRECHT – Burgemeester Wouter Kolff heeft een woning aan de Leerparkpromenade voor de duur van 1 maand gesloten. Tijdens een controle door het Regionale Team Prostitutie en Mensenhandel (RCTM) zijn 2 sekswerkers aangetroffen in de woning die tegen betaling seksuele handelingen verrichten. ( Foto’s: Stolk Fotografie)

De sekswerkers hadden de hele woning in gebruik genomen als seksbedrijf. Ze zijn niet woonachtig in Nederland en zijn ook niet ingeschreven bij de kamer van koophandel. Ook bleek dat zij gedurende langere tijd in meerdere steden in Nederland hebben gewerkt. Na de controle door het RCTM hebben de sekswerkers op eigen initiatief hun spullen gepakt en het pand verlaten.

Huurder aangepakt
De burgemeester wil met de sluiting van panden waar een onvergund seksbedrijf wordt aangetroffen de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat hier stevig tegen wordt opgetreden. De maatregel heeft gevolgen voor de huurder van de woning die het sekswerk heeft gefaciliteerd. Met hem is een stevig gesprek gevoerd. De huurder heeft vrijwillig meegewerkt aan de ontbinding van de huurovereenkomst. Ook de eigenaar van de woning heeft medewerking verleend aan de sluiting. Als voor het eerst een onvergund seksbedrijf wordt aangetroffen waarbij sprake is van een seksinrichting dan volgt een sluiting van 3 maanden. Vanwege de geringe duur van de overtreding en daarmee de beperkte impact op de openbare orde en het feit dat de huurder heeft meegewerkt, waardoor de kans op herhaling verminderd is, wordt het pand voor 1 maand gesloten.

Onvergund seksbedrijf is risicovol
Een onvergund seksbedrijf kent risico’s op het gebied van mensenhandel en andere misstanden zoals overlast, illegale onderverhuur of arbeid, uitkeringsfraude en risico’s voor de volksgezondheid door vraag en aanbod van onveilige seks en onvoldoende hygiëne maatregelen. De aanpak van mensenhandel heeft grote prioriteit. Mensenhandel is niet altijd zichtbaar, maar heeft wel grote gevolgen. Slachtoffers zitten vaak langdurig vast in een onmenselijke situatie.