DORDRECHT – Door corona moest er twee keer een alternatieve drive-thru-markt gehouden worden, maar de jaarlijkse herfstmarkt keert komend weekend terug bij zorgboerderij De Veldlinden in de Dordtse Biesbosch. Voorheen was dat altijd op vrijdag, maar dit keer op zaterdag.

De Veldlinden heeft de coronacrisis ternauwernood doorstaan en met nu weer een energiecrisis is de jaarlijkse markt van cruciaal belang. Het is namelijk één van de weinige dagen dat er wat extra inkomsten vergaard kunnen worden en die zijn hard nodig om de zorgboerderij draaiend te houden. Het werk op De Veldlinden wordt voor een groot deel verricht door hulpboeren. Dat zijn mensen met een beperking, die daar een zinvolle dagbesteding vinden. Ze doen er niet alleen allerlei agrarische werkzaamheden, maar zijn ook creatief bezig met hout en andere materialen.

Alles wat er gekweekt en gemaakt is, is komende zaterdag te koop in het dankzij hulp van serviceclub Kiwanis Dordrecht volledig vernieuwde winkeltje. Het wordt om 10.00 uur, aan het begin van de markt, officieel geopend. Je vindt er Biesbosch-honing, pluche- en gebreide dieren, mutsen, vogelhuisjes en allerlei andere handgemaakte artikelen. In en om het winkeltje vind je producten die je op een boerderij mag verwachten; aardappelen, uien, stoofperen, wortels, rode bieten, bloemkool en enkele specialiteiten van het huis; bolcrysanten, winterviooltjes en kalebassen. De frietkraam met de speciaal geteelde frituuraardappelen van de boerderij ontbreekt niet.

Alle bezoekers worden ontvangen met gratis koffie, thee en voor de kinderen limonade. Zelfgemaakte appeltaartjes passen daar prima bij. In de schuur en de grote tent staan kraampjes met onder meer jam, bloemen, tekstflessen en Afrikaanse ‘frutseltjes’. Voor de kinderen zijn er spelletjes en een workshop. En natuurlijk kan er met de dieren op De Veldlinden geknuffeld worden. De herfstmarkt aan de Noorderelsweg 14 duurt van 10.00 tot 15.00 uur.

 

Op foto: De hulpboeren oogstten afgelopen week kalebassen voor de herfstmarkt.